Γεννηματάς προς Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εργαστείτε για διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Γεννηματάς προς Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εργαστείτε για διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Ενώ ανεπίσημα έχουν δοθεί εντολές για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών συνεχίζεται αμείωτος. Με ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ Αλεξάνδρου Γεννηματά:

Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  

 Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

 Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. 

 Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.

Σε δήλωση του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ΝΙΚΟΣ Δένδιας στην εφημερίδα Real News σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία.

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία. Με την Τουρκία οφείλουμε να συζητάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι υπαναχωρούμε στα εθνικά μας δίκαια. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν ήταν χρήσιμη και κρίσιμη. Χρήσιμη γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διερευνήσει απευθείας τις προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας και συγχρόνως να του εξηγήσει με τρόπο σαφή και απόλυτα ειλικρινή   τις ελληνικές θέσεις.

Ήταν επίσης κρίσιμη γιατί ο Κ. Μητσοτάκης  έθεσε στο τραπέζι όλα τα θέματα που προκύπτουν από τις τελευταίες έκνομες τουρκικές ενέργειες. Κατά τη συνάντηση  κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες, αλλά συμφωνήθηκε επίσης η  συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πλέον, εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει τη θέληση να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής ή αν αντιθέτως θα συνεχίσει με την πρακτική της να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και να αποτελεί παράγοντα αστάθειας και αναταραχής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο./Ibna