Τα μηνύματα Τσίπρα στην Άγκυρα από την Τυνησία και η συνάντηση με τον Abdullah Gül

Τα μηνύματα Τσίπρα στην Άγκυρα από την Τυνησία και η συνάντηση με τον Abdullah Gül

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και όχι  να υπονομεύει την συνεργασία και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε από την Τυνησία ο Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της διάσκεψης του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: “Θα πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες μας ότι οι σχέσεις δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτό τον τρόπο (σ.σ. την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου) αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην διαχείριση του προσφυγικού και στην οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, τονίζοντας πως έθεσε το θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε όλες τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά τις αρχές του 2016. Ωστόσο η Τουρκία, όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ,  επιλέγει την αυτοπεριθωριοποίηση δημιουργώντας τετελεσμένα: “Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006. Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε.

Από το βήμα της διάσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη μιας συνεκτικής στρατηγικής για την Μεσόγειο από την Ε.Ε., που θα έχει στο επίκεντρο την σύνοδο ΜED7 (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) και τον ευρωμεσογειακό διάλογο. “Από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έως την λύση των δυο κρατών στο Κυπριακό”.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται η απεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα στον πρώην Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Abdullah Gül που παρεβρίσκονταν στην διάσκεψη. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της, τότε, νέας Τουρκικής Κυβέρνησης στις αρχές του 2000 υπογράμμισε την σημασία τους, “προκειμένου να βγει η χώρα σας από τη δύσκολη οικονομική θέση που βρισκόταν τότε, να απεξαρτηθεί από το ΔΝΤ και τους δανειστές, να μειωθεί η φτώχεια, να σταθεί η Τουρκία στα πόδια της με μια ισχυρή οικονομία, να υπάρξει προσέγγιση με την ΕΕ και ειδικά με την Ελλάδα και να εμβανθυνθεί η δημοκρατία, για παράδειγμα  με τη μείωση της εξουσίας του στρατού και πολύ περισσότερα δικαιώματα για τις μειονότητες”.

Τσίπρας και Gul είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της διάσκεψης. Σημειώνεται ότι ο Abdullah Gül έχει λάβει πλέον αποστάσεις από τον Recep Tayyip ErdoganΡ, έχοντας ασκήσει δριμεία κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο για διαπλοκή, διαφθορά έλλειψη δημοκρατίας και επίδειξη ισχύος./ibna