Εννέα ύποπτοι τρομοκράτες καθ’ οδόν προς τη Β-Ε

Εννέα ύποπτοι τρομοκράτες καθ’ οδόν προς τη Β-Ε

Ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Dragan Mektić επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι εννέα Βόσνιοι πολίτες που είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες θα απελαθούν από τη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στις 29 Νοεμβρίου, η Προεδρία της Β-Ε ενέκρινε τον επαναπατρισμό ορισμένων ατόμων που κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης υπό κουρδικό έλεγχο στη Συρία μετά την ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η απόφαση έχει να κάνει για 24 γυναίκες και παιδιά, αλλά ο Mektić επιβεβαίωσε τώρα ότι 9 άτομα απελάθηκαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Αυτοί οι εννέα πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα συλληφθούν αμέσως μετά την άφιξή τους και, όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά, κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί (από την υποψία) ότι συνεργάστηκαν με τρομοκράτες», δήλωσε ο Mektić σε συνέντευξη τύπου στο Σεράγεβο.

Όπως είπε τα ονόματα των προσώπων, τα οποία αναμένεται να επαναπατριστούν το Σάββατο, είχαν τεθεί στη διάθεση των αστυνομικών υπηρεσιών και τώρα πραγματοποιούσαν τους απαραίτητους ελέγχους. Ο υπουργός δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των εν λόγω ανδρών.

Με την επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη συμφώνησε να αποδεχθεί τους πολίτες της που έχουν συλληφθεί ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Μέτωπο της Αλ Nusra. Η απέλασή τους παρατάθηκε λόγω της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Ανεπίσημα, τα ονόματα των ύποπτων τρομοκρατών είναι ο Armin Čurt, ο Senad Kasupović, ο Jasmin Keserović, ο Emir Ališić, ο Miralem Berbić, ο Hamza Labidi, ο Muharem Dunić, ο Emir Markota και ο Armin Dželko.

Όλοι θα εξεταστούν για εγκληματικές πράξεις, για την οργάνωση τρομοκρατικής ομάδας με στόχο την παράνομη ένταξη σε παραστρατιωτικές δυνάμεις και τρομοκρατία.

Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η ομάδα έφυγε από τη Συρία σήμερα το πρωί και ότι βρίσκονται στο δρόμο προς τη Β-Ε./ibna