Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρουμανίας-Βουλγαρίας με θέμα τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρουμανίας-Βουλγαρίας με θέμα τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, Bogdan Aurescu και Ekaterina Zaharieva, αντίστοιχα, είχαν μία συνάντηση στο περιθώριο  της Συνάντησης Υπουργών του ΟΑΣΕ στην Μπρατισλάβα, όπου αντάλλαξαν απόψεις για διμερή θέματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nine o’ Clock, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας μίλησε υπέρ της προόδου και της εύρεσης λύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μαύρη Θάλασσα, ο καθορισμός της μεθοριακής γραμμής στα σύνορα με τον Δούναβη, διασφαλίζοντας τη ναυσιπλοΐα σε αυτόν, καθώς και η διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας στα σχολεία για τους Ρουμάνους που ζουν στη Βουλγαρία.

Επισημαίνεται ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πολιτική της διεύρυνσης, την οποία και τα δύο κράτη υποστηρίζουν, την είσοδο στην ζώνη Σένγκεν και την άρση της εποπτείας από τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης.

“Η συνάντηση προσέφερε μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για τις προτεραιότητες της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα και τις προκλήσεις που υπάρχουν. Ο Bogdan Aurescu μίλησε υπέρ της εδραίωσης της δυνατότητας  αποτροπής του ΝΑΤΟ και των μέτρων για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μέσω της ενίσχυσης της πολυεθνικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία, στην οποία συμμετέχει  η Βουλγαρία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρουμάνικου Υπουργείου Εξωτερικών./ibna