ΤτΕ: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξήσει τα κέρδη των τραπεζών

ΤτΕ: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξήσει τα κέρδη των τραπεζών

Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στα βιβλία τους εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ανάκαμψη των ελληνικών δανειστών.

Μια έκθεση σχετικά με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την οποία δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη, εκτιμά ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1 έως 10% και η ίση χορήγηση νέων δανείων θα επιφέρει αύξηση κέρδους έως και 11,2%.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει την απόδοση των μετοχικών τους κεφαλαίων (RoE) να είναι πολύ χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχων της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η RoE ανήλθε σε 2,89%, έναντι 7% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη, οδηγούν σε πιο δαπανηρούς δανεισμούς και αυξάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο, μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνήτης της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε τη σημασία του σχεδίου «Ηρακλής» το οποίο αναμένεται να μειώσει την έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Το σχέδιο “Ηρακλής” είναι μια σημαντική συστημική λύση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ, καθώς το σχέδιο θα βοηθήσει στην εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 30 δις ευρώ από συνολικά 75 δισεκατομμύρια, αφήνοντας άλλα 40 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Στουρνάρας.

Στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων για τη βελτίωση της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο Στουρνάρας επεσήμανε και άλλες συστημικές λύσεις που θα εξετάσουν και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας των ελληνικών τραπεζών που “βοήθησαν κατά την κρίση, αλλά τώρα εμποδίζουν την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών”.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν αισθητά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιέζοντας προς τα κάτω το Γενικό Δείκτη κατά 1,14% στις 878,57 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 3,07%, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε 3,38%, η Alpha 3,27%, η Εθνική 2,95% και η Eurobank 2,84%./ibna