Επικοινωνία Shoukry -Le Drian με αναφορές στη Λιβύη

Επικοινωνία Shoukry -Le Drian με αναφορές στη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σύμφωνα με την Al-Ahram χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, με τον Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που χαρακτηρίζονται από αναταραχές και αστάθεια, καθώς και την κατάσταση στη Λιβύη. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι παράνομη η από πλευράς του Λίβυου Πρωθυπουργού υπογραφή των Μνημονίων Κατανόησης με την Τουρκία, όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και τις ΑΟΖ, καθότι [η πράξη] αυτή υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, όπως αυτές ορίζονται στη Συμφωνία του Skhirat. Από την άλλη, τα δύο μνημόνια παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, προκειμένου να επιτευχθεί ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη και να υποστηριχθούν τα θεσμικά όργανα του λιβυκού κράτους, καθώς και οι εξουσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποτελεί το εκλεγμένο νομοθετικό Σώμα.

Συζητήθηκε ακόμα η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου, υπό το πρίσμα των ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται σε στέρεες βάσεις. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις, ο συντονισμός και η ανταλλαγή επισκέψεων. Ο Le Drian κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε δε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή τον Ιανουάριο του 2020.

Σε σχετικό δημοσίευμα, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην προχθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Διοίκησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με την οποία καταδικάζεται η υπογραφή των δύο μνημονίων μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Η Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού επισήμανε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής συμφωνιών, γεγονός που καθιστά άκυρες αυτές τις συμφωνίες και τα μνημόνια, τα οποία δεν παράγουν κανένα [νομικό] αποτέλεσμα έναντι του λιβυκού κράτους. Τόνισε δε ότι αυτή η πράξη αποτελεί εχθρικό βήμα, που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ενώ επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα των χωρών της Μεσογείου και είναι αντίθετη προς τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς και την αρχή της καλής γειτονίας.

Εκ μέρους του λιβυκού στρατού επισημαίνεται ακόμα ότι η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή, προς επίτευξη των βλέψεων της να θέσει υπό τον έλεγχό της τις σημαντικότερες ναυτιλιακές γραμμές που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο. Για το σκοπό αυτό η τουρκική πλευρά, όπως υποστηρίζεται, εκμεταλλεύεται τον εγκεφαλικό θάνατο της κυβέρνησης Al-Sarraj και την πλήρη παράλυση και κατάρρευσή της απέναντι στις λιβυκές δυνάμεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, αξιοποιώντας επίσης και τον έλεγχο των τρομοκρατικών και εγκληματικών πολιτοφυλακών στην Τρίπολη, που υποστηρίζονται στρατιωτικά, πολιτικά και επικοινωνιακά από την Τουρκία./ibna