Σε αδιέξοδο η Κοινή Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, δεν υπάρχει συμφωνία για τον Goce Delchev

Σε αδιέξοδο η Κοινή Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, δεν υπάρχει συμφωνία για τον Goce Delchev

Δεν σημειώθηκε πρόοδος στις εργασίες της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σκοπίων – Σόφιας με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, να αναγνωρίζει ότι η Επιτροπή λειτουργεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Οι πρόεδροι των ειδικών ομάδων της εν λόγω επιτροπής συμφωνούν επίσης ότι δεν υπάρχει πρόοδος και ότι πρόκειται για περίοδο καθυστέρησης των εργασιών της Επιτροπής. Το πρόβλημα είναι η φιγούρα του Goce Delchev και που ανήκει, στη Βόρεια Μακεδονία ή στη Βουλγαρία.

«Αυτό που είναι πλέον προβληματικό με το έργο αυτής της επιτροπής είναι να μιλάμε καταρχήν χωρίς να παρεμβαίνουμε στο έργο τους. Δεν μπορείτε το 2020 αποφασίζετε ποια είναι η εθνικότητα ενός ανθρώπου που ζούσε πριν από 150 χρόνια», δήλωσε ο Pendarovski σε συνέντευξή του στο TV24.

Η ιδέα αυτής της Επιτροπής και η συμφωνία καλής γειτονίας Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, λέει ο Pendarovski, είναι να δούμε τι μας φέρνει μαζί για ορισμένους ιστορικούς αριθμούς.

«Αν γράψετε ένα κοινό ιστορικό και θέλετε να γραφτεί ο Goce Delchev ως καθαρό βουλγαρικός, ποιος είναι ο λόγος για τον εορτασμό του. Πρέπει να είναι μέρος σας, μέρος μας, έτσι ώστε εσείς και εμείς να μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί. Είναι σαφές όπως το φως της ημέρας». Αυτή είναι η διατύπωση, εξήγησε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν πολύ καλύτερο να συμπεριληφθούν στην Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Βορείου Μακεδονίας-Βουλγαρίας αρκετοί διεθνείς εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν τα Βαλκάνια την εποχή εκείνη.

«Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για την επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι είχε διεθνή παρουσία», δήλωσε ο Pendarovski.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να στηρίξει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, όχι όμως εις βάρος της βουλγαρικής ιστορίας, γλώσσας και ταυτότητας Σε συνάντηση τον Σεπτέμβριο με Βούλγαρους αξιωματούχους, έθεσε προθεσμίες για λύση.

«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τα επίδικα θέματα τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να προετοιμαστεί μια νέα εθνική θέση για την προστασία του βουλγαρικού συμφέροντος … Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να πάρει μια νέα θέση με σαφή κριτήρια για προστασία των εθνικών συμφερόντων της Βουλγαρίας που θα επηρεάσουν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν τα ανεπίλυτα προβλήματα της γειτονίας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», δήλωσε ο Radev.

Και κατά την τελευταία συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής στα τέλη του περασμένου μήνα στη Σόφια, εκτιμήθηκε ότι υπήρξε μια περίοδος επιβράδυνσης με ελάχιστη πρόοδο στις εργασίες των εμπειρογνωμόνων.

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν άνοιξε το τεύχος του Goce Delchev. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Delchev είναι είτε ένας γνωστός επαναστάτης από τη Βόρεια Μακεδονία, είτε ένας Βούλγαρος που πολέμησε για την ελευθερία. Οι ιστορικοί και από τις δύο πλευρές απέτυχαν να γεφυρώσουν αυτή τη διαμάχη./Ibna