Σειρά επαφών του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για τη Λιβύη

Σειρά επαφών του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για τη Λιβύη

Σειρά επαφών είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry τις προηγούμενες μέρες με κύριο θέμα τη Λιβύη, καθώς συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Dr Fathi al-Majbari και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη Dr Ghassan Salame.

Ο Sameh Shoukry με τον αντιπρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τους τρόπους προώθησης της διαδικασίας επίλυσης της κρίσης στη χώρα.

Ο Al-Majbari ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο λιβυκό ζήτημα και ιδιαίτερα για την τρέχουσα διχόνοια που επικρατεί εντός του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου με τις πρόσφατες παραβιάσεις που σχετίζονται με τις εξουσίες του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου, κατά παράβαση της Συμφωνίας Skhirat.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Ahmed Hafez, ο Sameh Shoukry έκανε αναφορά στα βασικά σημεία της αιγυπτιακής στάσης όσον αφορά την λιβυκή κρίση, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Αιγύπτου να διατηρηθούν η ενότητα και η ακεραιότητα της Λιβύης και να εκπληρωθεί η ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού, προκειμένου να ασκήσει κυριαρχία επί των πόρων του και να οικοδομήσει την χώρα του.

Από την πλευρά του, ο Al-Majbari εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για τον τερματισμό της κρίσης και την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αιγυπτιακό τύπο, ο Sameh Shoukry είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Dr Ghassan Salame, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη λιβυκή κρίση και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιτύχει η «Διαδικασία του Βερολίνου», ώστε να εξασφαλιστεί πολιτική λύση και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία ο Λίβυος Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Fayez al-Sarraj –παρότι δεν είχε την απαραίτητη εξουσία– θα εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των λιβυκών πλευρών και θα παρακωλύσει την πολιτική διαδικασία, σε μια περίοδο κατά την οποία είχε αρχίσει να διαμορφώνεται διεθνής συναίνεση για τον τρόπο παροχής βοήθειας στους Λίβυους, προκειμένου να βγουν από την τρέχουσα κρίση.

Ο Shoukry υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας το επόμενο διάστημα, με οποιονδήποτε τρόπο, από πλευρές εντός ή εκτός της Λιβύης, τονίζοντας την πλήρη στήριξη της Αιγύπτου στην αποστολή του κ. Salame και το ενδιαφέρον για την επιτυχία της. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν την μεταξύ τους επικοινωνία, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση της Λιβύης, προς το συμφέρον του λαού της./ibna