Βερολίνο: Ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας θα πρέπει να επαναληφθεί υπό την αιγίδα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ

Βερολίνο: Ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας θα πρέπει να επαναληφθεί υπό την αιγίδα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ

Η Γερμανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι η επανάληψη του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία εξαρτάται από τη δημιουργία νέων θεσμών στην Πρίστινα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επιθυμεί να επαναληφθεί το συντομότερο δυνατόν ο διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου υπό την αιγίδα του νεοδιορισθέντος Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Josep Borrell, και της ομάδας του. Αυτό επιβεβαιώθηκε από έναν εκπρόσωπο της Γερμανικής Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το Βερολίνο υποστηρίζει ένθερμα την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Η προσδοκία είναι – προς όφελος και των δύο χωρών – ότι ο διάλογος θα γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η Angela Merkel ζητάει την αναστολή των δασμών, θεωρώντας ότι εμποδίζουν την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Η άποψή μας δεν έχει αλλάξει: Οι δασμοί παραβιάζουν την Κεντροευρωπαϊκή Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών και εμποδίζουν την επανάληψη του διαλόγου για εξομάλυνση, γι ‘αυτό και η Γερμανία, όπως και η ΕΕ, υποστηρίζει την κατάργηση τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τα μέτρα αμοιβαιότητας ως αντικατάσταση των δασμών η Γερμανική κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα, προσθέτοντας ότι «θα μελετήσουν ό,τι μέτρα λάβει η νέα κυβέρνηση./ ibna