Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η ανάπτυξη για την Ελλάδα

Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η ανάπτυξη για την Ελλάδα

Ρυθμό ανάπτυξης αισθητά ταχύτερο εκείνου που αρχικώς είχε ανακοινωθεί άφησε τον Ιούλιο “προίκα” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να καταγραφεί στο τέλος του τρίτου τριμήνου ταχύτητα μεγέθυνσης της οικονομίας ίση με 2,3%, πάνω από το 2,0% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη έτρεξε με 0,6% στο Γ’ τρίμηνο σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2019, όμως το εντυπωσιακότερο νέο προκύπτει από την αναθεώρηση των στοιχείων για τα πρώτα δύο τρίμηνα οπότε η οικονομία μεγεθυνόταν κατά πολύ ταχύτερα από όσο είχε ανακοινωθεί, και συγκεκριμένα:

* Ενώ είχε αρχικώς ανακοινωθεί ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, τώρα αναθεωρείται σε 0,4% και 1,4% αντίστοιχα.

* Στο β’ τρίμηνο, η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 1,9% σε ετήσια, και αναθεωρείται σε 1,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ότι η κορύφωση της ανοδικής πορείας παρατηρήθηκε το β’ τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 2,8% ενώ το τρίτο καταγράφηκε μικρή επιβράδυνση στο 2,3%.

Με τα νέα δεδομένα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2,1% κινούνται υψηλότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,0%.

Στο Γ’ τρίμηνο η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε σε σχέση με το Β’ τρίμηνο κατά 0,4% οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5% ενώ αυξήθηκαν κατά 4,5% οι εξαγωγές (των αγαθών κατά 2,4% και των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,7%). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% (των αγαθών μειώθηκαν κατά 1,0% ενώ των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,1%).

Σε ετήσια βάση η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ:

* Αύξηση κατά 9,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

* Μείωση κατά 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές (των αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%).

Τσακαλώτος εναντίον Σταικούρα

Με ανάρτησή του στο facebook, ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το Α’ και το Β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην εν λόγω ανάρτηση ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε:

“Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα αναθεώρησε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους από 1,1% στο 1,4% και του δεύτερου τριμήνου από το 1,9% στο 2,8%. Συμπάσχουμε με τον κύριο Σταϊκούρα που τώρα πρέπει να ξαναγράψει από την αρχή την ομιλία του και να σβήσει όλα όσα θα έλεγε για την αναιμική ανάπτυξη που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τώρα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός όλα πάνε καλύτερα ως δια μαγείας, ακόμη και το δήθεν δημοσιονομικό κενό που βρήκαν εξαφανίστηκε χωρίς κανένα δικό τους μέτρο.

Βέβαια κανείς δεν αμφιβάλει για τις ικανότητες του κ. Μητσοτάκη. Παρακολουθήσαμε άλλωστε και ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ σε χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων που τις ανέλυε με βάση την φυσιογνωμία του.

Τώρα φαντάζομαι θα ισχυριστούν ότι οι πολίτες έχουν ορθολογικές προσδοκίες για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και έτσι επηρεάστηκαν και τα δύο πρώτα τρίμηνα”./ibna