Η ανησυχία και οι πρωτοβουλίες που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Ελληνο-Τουρκικά

Η ανησυχία και οι πρωτοβουλίες που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Ελληνο-Τουρκικά

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα Ελληνο-Τουρκικά ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη- Erdogan στο Λονδίνο και ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στην Τυνησία μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στην 34η διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτο Επιχειρηματιών, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών, τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η σοβαρή ένταση που διάγουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές.  Παράλληλα χαρακτηρίζουν θετικά τα  μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, τη Γαλλία, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα που εξέπεμψε η κυβέρνηση “προδίδουν αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας”. Αναφερόμενοι στο “μπάχαλο” μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Πρωθυπουργικού γραφείου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και την σημερινή δήλωση του υπουργού άμυνας κάνουν λόγο για απαράδεκτες κινήσεις και δηλώσεις.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι “το πρόβλημα δεν είναι φοβερό” όσον άφορα τη δημοσιοποίηση της  συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, καθώς αυτή θα περάσει από την τουρκική βουλή άμεσα. “Αν «δεν είναι φοβερό», τότε γιατί η Κυβέρνηση έκανε πριν λίγες μέρες σημαία την απέλαση του Λίβυου πρέσβη για το ίδιο ακριβώς θέμα;”, τονίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει την ανησυχία της για την ανακοίνωση Erdogan, λίγες ώρες πριν την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για γεωτρήσεις στην “περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές”. “Η περαιτέρω επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, επισημαίνουν στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ασκώντας δριμεία κριτική στους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης , την “πολιτική της αδράνειας”, την λογική της “λεπτής γραμμής”, την μη αξιοποίηση των κυρώσεων κλπ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τους χειρισμούς της διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα και προτείνει συγκεκριμένα βήματα στην σημερινή κυβέρνηση:

– Να εργαστεί ώστε να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και επέκταση τους κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

– Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

– Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

–  Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης

– Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοινώθηκε

– Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018

– Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

– Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παρέμβαση Τσίπρα για την Λιβύη από την Τυνησία

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβαση του αύριο από το βήμα της 34ης διάσκεψης του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία αναμένεται να υπογραμμίζει πως η ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τόσο το προσφυγικό όσο και τα θέματα θαλάσσιων ζωνών και ενέργειας.

Όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή παρέμβαση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Τυνήσια παίζει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο ως προς το Λιβυκό ζήτημα./ibna