Ο Ερντογάν για τη συμφωνία με Λιβύη και τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο Ερντογάν για τη συμφωνία με Λιβύη και τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε αποκλειστικές δηλώσεις στου δημοσιογράφους αναφορικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

“Εμείς ήδη έχουμε υπογράψει με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αυτό το μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή οι συνεργάτες μας το πηγαίνουν στο Κοινοβούλιο και συνεχίζεται η διαδικασία. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο θα γίνουν γοργά βήματα και θα ισχύει η εργασία αυτή.  Όμως η άλλη πλευρά είναι ενοχλημένη από τις εξελίξεις. Βέβαια έπεσαν σε δύσκολη θέση όταν διεκδίκησαν πράγματα που δεν έχουν δικαίωμα. Ενοχλήθηκε η Ελλάδα, η Αίγυπτος, οι Ελληνοκύπριοι, το Ισραήλ και προσπάθησαν να ξεσηκώσουν και την Ε.Ε.

Μας λένε αυτή η υπόθεση δεν συμβαδίζει με το δίκαιο. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα φυλάρχων. Εμείς έχουμε μια ιστορία από την Οθωμανική περίοδο. Ο λαός αυτός γνωρίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης και που εφαρμόζεται. Δηλαδή το Υπουργείου Εξωτερικών έχει καλή μνήμη. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε. Όλα όσα κάνουμε είναι νόμιμα με το δίκαιο της θάλασσας. Έτσι κάνουμε τα βήματα μας. Αρκεί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης να σταθεί στα πόδια της να μείνει όρθια και θα βρούμε τους βηματισμούς μας.

Μιλήσαμε με τον κύριο Μητσοτάκη για το προσφυγικό του είπα: “Εσύ μου λες πως έχεις πρόβλημα με το προσφυγικό και μου λες τι να κάνω εγώ”.

Του είπα: “Σε πρώτη φάση να πω πως είσαι μέλος της Ε.Ε. Πρώτα στρίμωξε την Ε.Ε., κάνε μια μεγάλη προσπάθεια”.

Χθες το βράδυ μιλώντας με τον κύριο Μητσοτάκη του είπαμε “κοιτάξτε, όλα τα μέλη του DHKP-C, του PKK-YPG,  της FETO έρχονται συνέχεια σε σας. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταφύγιο τους. Αυτό που περιμένουμε από εσάς είναι να πάρετε θέση απέναντι τους. Να ξέρετε η στήριξη σας αυτή θα αυξήσει τη στήριξη μας προς την πλευρά σας. Θα μας βοηθήσει να κινηθούμε πιο θετικά στο προσφυγικό. Μας στείλατε 2000 πρόσφυγες και τους πήραμε. Δεν σας τους στείλαμε πίσω. Άρα η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει με αμοιβαία υποστήριξη. Εσείς έχετε ένα πλεονέκτημα, είστε μέλος της Ε.Ε. Γι αυτό και οι συνεργάτες μας με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη να συνεχίσουν τις εργασίες τους”.

Μπορούμε να πούμε πως με τον κύριο Μητσοτάκη η συνάντηση μας ήταν αποδοτική./ibna