Η Βουλγαρία θα διαθέσει 8.2 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των μαχητικών MiG-29

Η Βουλγαρία θα διαθέσει 8.2 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των μαχητικών MiG-29

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε στις 4 Δεκεμβρίου επιπλέον 16 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 8,2 εκατομμύρια ευρώ) για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 που χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Η κυβερνητική δήλωση έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς θα κατανεμηθεί το ποσό, αλλά ο πρωθυπουργός Boiko Borissov δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των κινητήρων σε οκτώ αεροσκάφη.

«Δεκαέξι εκατομμύρια δολάρια για οκτώ αεριωθούμενα αεροπλάνα, μέχρι να φθάσουν τα F-16, για την αντικατάσταση των κινητήρων τους, έτσι ώστε οι πιλότοι μας να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να είναι ασφαλείς”, δήλωσε ο Borissov στη βουλγαρική τηλεόραση.

Αρκετές αναφορές στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι η χρηματοδότηση ήταν βάσει της συμφωνίας-πλαισίου που εγκρίθηκε πέρυσι, με στόχο να διασφαλιστεί την επιμήκυνση ζωής των MiG-29, προκειμένου η Βουλγαρία να εκτελέσει τα καθήκοντα αστυνομικής αστυνόμευσης στο πλαίσιο των καθηκόντων της στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το καλοκαίρι, η Βουλγαρία υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 από την Lockheed Martin με συνολικό ποσό 1.256 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2022. Μέχρι τότε, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα MiG 29 της Σοβιετικής περιόδου./ibna

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη The Sofia Globe