Αξιωματούχος Τουρκικού ΥΠΕΞ: «Τα νησιά δεν αποκτούν αυτόματα υφαλοκρηπίδα»

Αξιωματούχος Τουρκικού ΥΠΕΞ: «Τα νησιά δεν αποκτούν αυτόματα υφαλοκρηπίδα»

«Η Συμφωνία με την Λιβύη έδειξε πως χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο»

O αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Αεροναυτιλίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Cagatay Erciyes ενημέρωσε την επιτροπή. Εξωτερικής Πολιτικής του τουρκικού  κοινοβουλίου.

Ο Erciyes ανέφερε πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η δεύτερη που έχει υπογράψει η Άγκυρα στην ανατολική  Μεσόγειο και τόνισε πως «με τη Λιβύη με μήκος συνόρων 18.6 μιλίων καθορίσαμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα».

Αυτή είναι μια σημαντική συμφωνία και πρέπει πρώτα να εγκριθεί. Κάποιες χώρες υποστηρίζουν πως είναι παράνομη. Ο κανόνας του διεθνούς δικαίου είναι να υπάρχει δίκαιη κατανομή. Εδώ έτσι έχει γίνει. Διότι στο διεθνές δίκαιο σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων τα νησιά δεν δημιουργούν αυτόματα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στον καθορισμό υπολογίζεται η ειδική τους θέση, το μήκος των ακτών και η γεωγραφική τους θέση. Και στις αποφάσεις των δικαστηρίων και σε διμερείς συμφωνίες δεν δίνεται περιοχή θαλάσσιας ευθύνης σε νησιά. Η Τουρκία με δίκαιη κατανομή συμφώνησε με την Λιβύη. Γι᾽ αυτό έχει μεγάλη σημασία αυτή η συμφωνία να εγκριθεί από την πλευρά μας και από την πλευρά της Λιβύης και άμεσα να δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Erciyes αφού υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου «εκτός από την Ελληνοκυπριακή πλευρά αφού υπάρχει το ζήτημα του Κυπριακού, δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι αν δεν είναι και οι Τουρκοκύπριοι» δήλωσε. Ο ίδιος αποκάλυψε πως «η συμφωνία αυτή είναι μια απόδειξη πως χωρίς την Τουρκία η οποία έχει τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε βήμα στην περιοχή»./ibna