Αρχίζει η νέα μάχη μεταξύ PSD – PNL, αυτή τη φορά για το Δήμο Βουκουρεστίου

Αρχίζει η νέα μάχη μεταξύ PSD – PNL, αυτή τη φορά για το Δήμο Βουκουρεστίου

Οι προεδρικές εκλογές τελείωσαν, όμως τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για τη Δημαρχία της Πρωτεύουσας, την τρίτη σημαντικότερη πολιτική θέση μετά την Προεδρία της χώρας και την Πρωθυπουργία. Εκτός από τη διαχείριση ενός τεράστιου Προϋπολογισμού, η Δημαρχία του Βουκουρεστίου νομιμοποιεί, θεωρητικά, περισσότερο από κάθε άλλο αξίωμα τον νικητή που εκλέγεται με άμεση ψήφο. Επιπλέον, ο δημαρχιακός θώκος ανέκαθεν θεωρείται εφαλτήριο για μια εκλογή αργότερα, στην Προεδρία της χώρας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή είναι γνωστά τρία ονόματα που διεκδικούν το Δήμο Βουκουρεστίου. Η σημερινή δήμαρχος Gabriela Firea ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μια νέα θητεία, και παρά τα όσα λέγονται για τα πεπραγμένα επί των ημερών της, μπορεί να βασιστεί σε μια σημαντική, ακόμα, στήριξη που διαθέτει το PSD στις φτωχικές συνοικίες του Βουκουρεστίου χάρη και στα πολυάριθμα κοινωνικά προγράμματα από τον Προϋπολογισμό της Πρωτεύουσας.

Η μεγαλύτερη διαμάχη, που μάλιστα εντάθηκε τις τελευταίες μέρες, εξελίσσεται  ανάμεσα στον πρώην Πρόεδρο του USR, Nicușor Dan, και τον  Vlad Voiculescu, το αγαπημένο των ΜΜΕ στέλεχος του PLUS, οι οποίοι διεκδικούν πεισματικά τη θέση του υποψηφίου της Συμμαχίας  USR – PLUS. Μέσα στις επόμενες μέρες, οι ηγέτες των δυο κομμάτων θα συναντηθούν προκειμένου να καθορίσουν τη σύνθεση της κοινής ηγεσίας της Συμμαχίας καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι που θα εκπροσωπήσουν τη συμμαχία στις δημοτικές εκλογές του 2020.

Πριν λίγες μέρες, το USR ενέκρινε κανονισμό που επιτρέπει την στήριξη ανεξάρτητων υποψηφίων (ήτοι του Νicușor Dan), όμως ένα μέρος του  USR και το μεγαλύτερο μέρος του PLUS επιθυμούν ως υποψήφιο τον Vlad Voiculescu. Ο Nicușor Dan επιθυμεί η επιλογή να γίνει με βάση τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Vlad Voiculescu επιθυμεί προκριματικές εκλογές. Αν επιλεγεί αυτή η λύση, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν έναν μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, δηλαδή το αργότερο τον Απρίλιο.

Μάλιστα, ο Dan Barna πρότεινε να ακολουθήσει και το PNL τη διαδικασία αυτή, ώστε όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους να βρεθεί αντίπαλος με τον υποψήφιο του PSD.

Για το PNL είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσει το Βουκουρέστι, αφενός για να κλείσει αποθεωτικά, η πάλη του Iohannis με το PSD με την ήττα της ισχυρής πολιτικά Gabriela Firea, και αφετέρου για να μην επιτρέψουν στη Συμμαχία USR-PLUS να καταφέρει στο Βουκουρέστι μια νίκη που θα ήταν ταπεινωτική για τους Φιλελεύθερους.

Ωστόσο, το κόμμα του Iohannis δεν διαθέτει πολλές επιλογές, λόγω εσωτερικών προβλημάτων στην ΤΟ Βουκουρεστίου και για τον λόγο αυτόν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί για άλλη μια φορά από τον δημοφιλέστατο Rareș Bogdan να βγάλει το κόμμα από τη δύσκολη θέση, όπως έπραξε στις ευρωεκλογές.

Οι Φιλελεύθεροι όμως παρακολουθούν προσεκτικά και τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο  Nicușor Dan στις δημοσκοπήσεις, για το θεωρητικό μέχρι στιγμής ενδεχόμενο καθόδου στις εκλογές ενός κοινού υποψηφίου με το USR, σε ένα μπλοκ αντι –  PSD./ibna