Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ στο Λονδίνο: Δηλώσεις Klaus Iohannis

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ στο Λονδίνο: Δηλώσεις Klaus Iohannis

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κlaus Iohannis, τόνισε μεταξύ άλλων ότι κατά τη γνώμη του “καλό θα είναι να αρχίσει μια συζήτηση υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη στρατηγική για το ΝΑΤΟ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα” και ότι “η Ρουμανία είναι πολύ αποφασισμένη να εμπλακεί σημαντικά στη συζήτηση αυτή”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ανέφερε ότι θα υπογραμμίσει στην ομιλία του ενώπιον των άλλων ηγετών τη σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. “Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που για εμάς είναι ζωτικής σημασίας, θα υπογραμμίσω τη σημασία της για το ΝΑΤΟ και πιστεύω ότι θα εισακουστώ. Και σε ό,τι αφορά τη διοίκηση σώματος στρατού, κατ’ αρχήν η πρόταση αυτή έχει γίνει, όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ωστόσο είμαι αισιόδοξος”, πρόσθεσε.

Το απόγευμα ο κ.  Iohannis θα πάρει μέρος σε γεύμα εργασίας μαζί με τους άλλους ηγέτες των χωρών που συνεισέφεραν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Ο κ. Iohannis μίλησε επίσης, για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, να επισκεφθεί το Βουκουρέστι. Ερωτηθείς εάν θα επαναλάβει την πρόσκληση που απηύθυνε κατά την τελευταία επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, απάντησε: “Ασφαλώς. Και είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και επίσημα και ανεπίσημα. Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρος Trump βρίσκεται σε εκστρατεία για μια νέα θητεία και δεν νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε μια επίσκεψη στη Ρουμανία πριν τις εκλογές. Ίσως μετά”, διευκρίνισε.