Απογοητευτική η συνάντηση, σύγκλιση Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Απογοητευτική η συνάντηση, σύγκλιση Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Σκεπτικισμό προκαλεί η δήλωση on camera του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, ενώ από την τουρκική πλευρά οι Υπουργοί, Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, Άμυνας Hulusi Akar, Οικονομίας και Οικονομικών Berat Albayrak, και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Binali Yildirim.

Οι λίγες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τη συνάντηση είναι μάλλον απογοητευτικές για την εξεύρεση κοινού βηματισμού και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δυο ηγετών.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται γνωστό ότι θα συγκαλέσει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετά από εντολή του, το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για το χρόνο που επέλεξε να το κάνει.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.

Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν»./ibna