Ξεκινά η επιστροφή πολιτών της Β-Ε από τη Συρία

Ξεκινά η επιστροφή πολιτών της Β-Ε από τη Συρία

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, Denis Zvizdić, δήλωσε σήμερα στο Σεράγεβο ότι η χώρα είναι έτοιμη για την επιστροφή της πρώτης ομάδας πολιτών της Β-Ε από ξένα πεδία μάχης.

Δηλώνοντας ότι η πρώτη ομάδα, που πρόκειται να φτάσει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, κυρίως ανήλικους, ο Zvizdić υπενθυμίζει την υποχρέωση της Β-Ε, καθώς και άλλων χωρών, να ανακαλέσουν τους πολίτες τους.

«Έχουμε παράσχει εγκαταστάσεις για τη στέγαση γυναικών και παιδιών και, όσον αφορά τους άνδρες, θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει ή τιμωρεί τη μετάβαση σε ξένους τομείς μάχης και την ένταξη σε ξένους στρατιωτικούς σχηματισμούς», τόνισε ο Zvizdić.

Πιστεύει ότι η πιο σοβαρή ανάθεση έρχεται μετά την επιστροφή των πολιτών της Β-Ε από ξένα πεδία μάχης, δηλαδή την απο-ριζοσπαστικοποίηση και την κοινωνικοποίηση.

Ο Zvizdić διευκρινίζει ότι γυναίκες και παιδιά θα φιλοξενούνται στη Delijaši έξω από το Σεράγεβο, όπου βρίσκεται το κέντρο ασύλου.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, περισσότεροι από 300 πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρίσκονται στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Ένας αριθμός μαχητών του ISIS από τη Β-Ε είναι ακόμα στη χώρα, αλλά ο αριθμός τους δεν προσδιορίστηκε ποτέ με ακρίβεια. Μεταξύ αυτών είναι ο Nusret Imamović, ο άτυπος ηγέτης της κοινότητας Salafi στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που ζούσε στο χωριό Gornja Maoča. Πριν από έξι χρόνια, ο Imamović με την οικογένειά του από τη Β-Ε πήγε στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Συρία, όπου εντάχθηκε στο Front Al Nusra (σήμερα γνωστό ως Hayat Tahrir al Sham ή HTS). Ήταν ένας από τους ηγέτες του HTS, αλλά σήμερα κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται.

Εννέα άλλα μέλη του ISIS με ιθαγένεια της Β-Ε συνελήφθησαν και ήταν έτοιμα για απελάση στη χώρα καταγωγής τους. Όλα ήταν έτοιμα για την έκδοση, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Recep Tayyip Erdogan διέταξε την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» και όλα σταμάτησαν. Ανεπίσημα, δεν υπάρχουν πληροφορίες που βρίσκονται τώρα – ακόμα στη φυλακή ή αν κατάφεραν να ξεφύγουν, εκμεταλλευόμενοι το χάος κατά τις πρώτες ημέρες της τουρκικής επιχείρησης.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει «πρόγραμμα απο-ριζοσπαστικοποίησης», αλλά οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι συνεργάζονται με άτομα που επιστρέφουν από το έδαφος του ISIS δεν πραγματοποίησαν ποτέ μία συνάντηση για να καθορίσουν την ατζέντα. Έτσι, δεν είναι σαφές πώς το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει πραγματικά./Ibna