Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει τον διορισμό της Sacheva στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής

Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει τον διορισμό της Sacheva στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής

Με ψήφισμά του το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε χθες την απόφαση του πρωθυπουργού Boiko Borissov για τον διορισμό της Denitsa Sacheva ως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, αντικαθιστώντας τον Bisser Petkov σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Ο Petkov παραιτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, έπειτα από την απαίτηση του Borissov, την ώρα που μια κυβερνητική δήλωση έλεγε ότι δεν οφείλεται σε ένα άμεσο ζήτημα, αλλά «βασίστηκε σε λόγους που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου».

Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τους λόγους αυτούς, αλλά η δήλωση ανέφερε ότι ο Borissov «πιστεύει ότι η ταχύτητα με την οποία εργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και πολιτικές προσδοκίες».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Borissov όρισε τη Sacheva , η οποία είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως υφυπουργός Εργασίας και ήταν πρόσφατα αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Ο διορισμός της Sacheva εγκρίθηκε με 114 ψήφους υπέρ, 106 κατά και τρεις αποχές. Οι ψήφοι υπέρ ήρθαν από βουλευτές για το GERB του Borissov και τα δύο υπερεθνικιστικά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης – οι σοσιαλιστές και κυρίως το εθνοτουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες – ενώθηκαν με τους υπερεθνικιστές  του ΑΤΑΚΑ, οι βουλευτές του οποίου ψήφισαν κατά του διορισμού της Sacheva.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας προγραμμάτισε μια ειδική συνεδρίαση στις 3 Δεκεμβρίου για να συζητήσει και να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς για την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση του 2019. Η διαδικασία είναι κατά κανόνα μακρά και το πέρασμα των νομοσχεδίων δεν θα είχε βοηθήσει με τη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για το διορισμό της Sacheva.

Σοσιαλιστές βουλευτές επέκριναν τον ανασχηματισμό, με την αρχηγό του κόμματος Kornelia Ninova να επισημαίνει ότι ήταν η όγδοη υπουργική αλλαγή στην τρέχουσα διοίκηση.

Ακολούθησαν οι πλέον συνηθισμένες ανταλλαγές κατηγοριών και αντεπιθέσεων, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επεκτείνουν την κριτική τους όχι μόνο στις κυβερνητικές κοινωνικές πολιτικές αλλά και στην εκπαίδευση, δεδομένης της προηγούμενης κυβερνητικής θέσης της Sacheva.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Sofiaglobe