Putin: Η στρατηγική συνεργασία με τη Σερβία επιβεβαιώνεται καθημερινά

Putin: Η στρατηγική συνεργασία με τη Σερβία επιβεβαιώνεται καθημερινά

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, στη θερινή προεδρική κατοικία Bocharov Ruchey στο Sochi.

Οι δυο Πρόεδροι είχαν μια σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, όπου ο ένας ευχαρίστησε τον άλλο για την υποστήριξη του και την πολυεπίπεδη συνεργασία τους.

Ο Πρόεδρος Vucic μιλώντας στα ρώσικα στον Ρώσο Πρόεδρο, τόνισε ότι «κάθε συνάντηση μαζί σας έχει μεγάλη σημασία για τη Σερβία». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Putin για τη συνεχή υποστήριξη του προς τη Σερβία για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών της συμφερόντων.

«Πρέπει όμως να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τελικής συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, αλλά θα συζητήσουμε το θέμα κατ’ ιδίαν» σημείωσε ο Vucic, προσθέτοντας επίσης ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας βελτιώνεται και το εμπόριο αγαθών αυξάνεται συνεχώς.

Υπενθύμισε επίσης ότι τα έργα με την RZD υλοποιούνται στη Σερβία και επαίνεσε την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό των ρωσικών εταιριών, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Sergey Shoygu για τη συνεργασία του.

Ο Vucic υπενθύμισε την επίσκεψη του Πούτιν στο Βελιγράδι στις αρχές του χρόνου, την οποία θυμούνται οι Σέρβοι πολίτες με χαρά και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί και πάλι στη Σερβία. Τέλος ο Σέρβος Πρόεδρος επέδωσε επιστολή του Πατριάρχη Ειρηναίου της Σερβίας προς τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος καλωσόρισε τη σερβική αντιπροσωπεία λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας προχωρούν πολύ καλά και ότι η στρατηγική εταιρική σχέση τ ων δυο χωρών επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση, τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές σχέσεις και στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Vladimir Putin μίλησε επίσης για το εμπόριο, σημειώνοντας ότι αυξήθηκε 2% πέρσι και 9% αυτή τη χρονιά. Είπε επίσης ότι οι κοινές επιτροπές εργάζονται για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει εκ νέου τον Σέρβο Πρόεδρο τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση. Με το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Vucic τα θέματα των συνομιλιών θα απασχολήσουν όλα τα βασικά ζητήματα, από το Κοσσυφοπέδιο και τα Δυτικά Βαλκάνια, μέχρι το πως βλέπει ο Putin την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, την Ευρασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Θα συζητηθεί επίσης η οικονομία, ενώ μέρος των συνομιλιών θα αφιερωθεί στη συνεργασία και τα κοινά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και θα δοθεί μεγάλη προσοχή στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Vucic, αναμένει από τη Ρωσία να συνδράμει στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, από τον οποίο εξαρτάται ολόκληρη η βιομηχανία της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι «το αέριο γίνεται βασικό ζήτημα για εμάς, διότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και η χώρα ενδέχεται να κινδυνεύσει εάν τα ζητήματα αυτά δεν επιλυθούν με τους Ρώσους εταίρους.»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η επίσκεψη του Σέρβου προέδρου στη Ρωσία είναι σημαντική και από μακρού αναμενόμενη και ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι συμμαχικές και βασίζονται σε μια προσέγγιση εταιρικής σχέσης. Είπε ότι ο Vucic θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin με τη συμμετοχή των στενότερων συνεργατών του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του TASS.

Τον Πρόεδρο Vucic, συνοδεύουν οι Υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών Zorana Mihajlovic, Άμυνας Aleksandar Vulin και Ενέργειας και Ορυχείων Aleksandar Antic. /ibna