Τα Σκόπια καλούν τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Τα Σκόπια καλούν τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Οι πολιτικοί αντιπρόσωποι στη Βόρεια Μακεδονία ζητούν από τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διορθώσει το λάθος, όπως λένε, και να ορίσει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.

«Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει πει από το Λονδίνο ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διορθώσει την απόφαση. “Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, αλλά συνεχίζουμε με τις μεταρρυθμίσεις και ελπίζω ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Zaev.

Ο βουλευτής Betian Kitev λέει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να διορθώσουν το λάθος που έγινε τον Οκτώβριο, με το να μη θέσουν ημερομηνία για ενταξιακές συνομιλίες. “Ελπίζω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ αυτό το ιστορικό λάθος θα διορθωθεί”, δήλωσε ο Kitev, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δέσμευση για την επίτευξη του στόχου να γίνει η χώρα μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Oliver Varhely, αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα θα ανοίξουν παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της νέας μεθοδολογίας διεύρυνσης της ΕΕ.

Η Αμερικανή πρεσβευτής στα Σκόπια, Kate Marie Byrnes, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι επίσης απογοητευμένες από την απόφαση της ΕΕ να μη δώσει ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία για έναρξη των συνομιλιών. Προέβη σε αυτές τις δηλώσεις εχθές από το Πανεπιστήμιο της Tetova, όπου πρόσθεσε ότι η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές είναι σημαντική./ibna