Βουλγαρία: Στα 250 λέβα η κατώτατη σύνταξη

Βουλγαρία: Στα 250 λέβα η κατώτατη σύνταξη

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του Κρατικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Την Τρίτη το βράδυ όταν και πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης, τα κόμματα Ατάκα και BSP ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για την κατώτατη σύνταξη που καθορίστηκε στον προϋπολογισμό.

Σήμερα, επίσης η Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να ψηφίσει το δημοσιονομικό πλαίσιο για το επόμενο έτος. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει τον προϋπολογισμό του 2020 ως ισορροπημένο. Το κράτος έχει προγραμματίσει να ξοδέψει όσα έχει συγκεντρώσει – 46,8 δισ. λέβα (23,4 δισ. ευρώ)

Η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη κυμαίνεται στο 3,3%, η ανεργία είναι 4,1% και ο πληθωρισμός είναι λίγο πάνω από 2%.

Μεταξύ των στόχων που τίθενται είναι η αύξηση του κόστους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο διπλασιασμός των μισθών των εκπαιδευτικών, η εστίαση στις υποδομές στη Βόρεια Βουλγαρία και η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Το βράδυ της Τρίτης σε έκτακτη σύγκλιση της Εθνοσυνέλευσης, αποφασίστηκε το ελάχιστο ποσό συνταξιοδότησης αναλογικά με την ηλικία και τα χρόνια ασφάλισης από την 1η Ιουλίου 2020 να είναι 250 λέβα (125 ευρώ).

Κατά την ψηφοφορία επί του κειμένου για τον προσδιορισμό αυτής της ελάχιστης σύνταξης, από τους 214 που ψήφισαν, 137 ψήφισαν υπέρ, 61 κατά, και 16 απείχαν./ibna