Η Αθήνα αναμένει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 770 εκατ. ευρώ

Η Αθήνα αναμένει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 770 εκατ. ευρώ

H συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, αναμένεται να σφραγίσει την αποδέσμευση περίπου 770 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη ομολόγων που κατείχαν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Επίσης, θα εγκρίνει την τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση “ενισχυμένης εποπτείας” της ελληνικής οικονομίας, η οποία καταρτίστηκε από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Ανώτερες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι τα κέρδη από SMP/ANFA αναμένεται να εκταμιευτούν στην Ελλάδα το επόμενο έτος, αφού τα κοινοβούλια της ΕΕ εγκρίνουν την κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Βουλής.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύεται ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, καθώς και για άλλων μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ίσως θέσει το ζήτημα στους εταίρους της Ευρωζώνης την Τετάρτη, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται τελική απόφαση πριν από το 2020.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η Αθήνα έθεσε το ζήτημα της αλλαγής της χρήσης των εν λόγω κεφαλαίων που προορίζονται για τη μείωση του εθνικού χρέους της Ελλάδας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μοίρα του αιτήματος των Αθηνών θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς και από την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης συνολικά το επόμενο έτος.

Ο Χρήστος Στάϊκουρας είπε σε μια οικονομική διάσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ισχυρή ανάπτυξη το 2020, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να μειώνει τους φόρους.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα και αυτό αναγνωρίζεται τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο Σταϊκούρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ η Αθήνα ελπίζει επίσης να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της να μειώσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2022 2,2% εφεξής./ibna