Ρουμανία: Δεύτερες σκέψεις Orban για πρόωρες εκλογές

Ρουμανία: Δεύτερες σκέψεις Orban για πρόωρες εκλογές

Δυσκολίες συναντά η κυβέρνηση Orban να πετύχει τον στόχο των πρόωρων εκλογών σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου στη Ρουμανία.

Η Κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος PNL του Πρωθυπουργού Ludovic Orban αν και γνωρίζει ότι ως κυβέρνηση μειοψηφίας θα δυσκολευτεί να κυβερνήσει και παρότι υποσχέθηκε επανειλημμένως ότι θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, έχει κάνει πίσω.

Τα ηγετικά όργανα του κόμματος κατέληξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο συμπέρασμα ότι αν και θεωρητικά είναι δυνατό να ξεκινήσουν τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, πρακτικά αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο στόχος καθίσταται έτι δυσκολότερος λόγω των προγραμματισμένων για τον Ιούνιο του 2020 δημοτικών εκλογών. Το ενδιαφέρον των κομμάτων έχει ήδη στραφεί στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές και ουδείς αντιμετωπίζει με ζέση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban έφτασε στο σημείο να θέσει δημοσίως το ερώτημα αν πράγματι υπάρχει η δυνατότητα να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. “Το  PNL είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών. Το πρόβλημα είναι αν ρεαλιστικά υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε σε αυτές. Εμείς φυσικά συνομιλούμε διαρκώς με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Για να ξεκινήσεις τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών πρέπει να έχεις έναν αριθμό κομμάτων που διαθέτουν  έναν αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών που να σου εγγυάται ότι θα καταπέσουν δυο προτεινόμενες κυβερνήσεις. Διαφορετικά, αν δεν φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία με τέτοιους εταίρους, δεν θα ριχτούμε σε περιπέτειες για να βρεθούμε στη δεύτερη διαδικασία ανάθεσης εντολής αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν οποιαδήποτε κυβερνητική φόρμουλα, ασχέτως προγράμματος (διακυβέρνησης), μόνο και μόνο για να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Όταν θα υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση, το  PNL θα είναι το πρώτο που θα δεχθεί. Είμαστε εκείνοι που θα βγούμε περισσότερο κερδισμένοι με βάση τις δημοσκοπήσεις”, δήλωσε χθες ο κ. Orban στο Κοινοβούλιο.

« Δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Δεν μπορείς να ζητήσεις από τους 460 βουλευτές και γερουσιαστές να αρνηθούν τις συντάξεις που τους δίνει ο νόμος. Δεν νομίζω ότι θα απεμπολήσουν αυτά τα δικαιώματα. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί », δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος και νυν ευρωβουλευτής Traian Basescu.

Στο μεταξύ το PSD έχασε μεν την εξουσία, προσπαθεί όμως να κερδίσει τις εντυπώσεις (και νέους ψηφοφόρους). Έσπευσε και κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τροποποίηση διατάξεων νόμων που αφορούν στην υπό όρους αποφυλάκιση (που επέτρεψαν σε περισσότερους από 21.000 κρατούμενους να βγουν από τις φυλακές) ενώ ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί αυτό να γίνει με ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, χωρίς δηλαδή να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στη Βουλή.

Επίσης, χθες γερουσιαστές του  PSD κατέθεσαν απλή πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Florin Citu, όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Σώματος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Eugen Teodorovici./ibna