Επίτροπος Mijatović: “Ο καταυλισμός Vučijak πρέπει να κλείσει άμεσα”

Επίτροπος Mijatović: “Ο καταυλισμός Vučijak πρέπει να κλείσει άμεσα”

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, επισκέφθηκε το στρατόπεδο μεταναστών Vučjak κοντά στο Bihać σήμερα το πρωί και είπε ότι η κατάσταση σε αυτόν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό είναι απαράδεκτη και ότι πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

«Η κατάσταση σε αυτόν τον καταυλισμό είναι εντελώς απαράδεκτη και επαίσχυντη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να δημιουργηθεί στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, λαμβάνοντας υπόψη το δικό μας παρελθόν και όλα όσα περάσαμε ως πρόσφυγες. Αυτός ο αυτοσχέδιος καταυλισμός πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει επειγόντως να παρασχεθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα επιμείνω σε αυτό κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων συναντήσεων με πολιτικούς ηγέτες», δήλωσε η Mijatović.

Η ίδια προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν ένα ζεστό μέρος για να μείνουν, όπου θα μπορούνε να φάνε ένα πιάτο φαγητό, περιμένοντας να γίνει σωστή επεξεργασία των αιτήσεών τους.

Η δύσκολη κατάσταση επιδεινώθηκε επιπρόσθετα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το πρώτο χιόνι, επιβεβαίωσε ο Selam Midžić από τον Ερυθρό Σταυρό του Δήμου Bihać.

«Αυτό που μας φοβόταν συμβαίνει τώρα. Το πρώτο χιόνι προκάλεσε διαρροή και την κατάρρευση των σκηνών, για να μην αναφέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ζεσταθούν σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 άτομα στον καταυλισμό, καθώς ορισμένοι από αυτούς αποφάσισαν να πάνε στην πόλη χτες τη νύχτα λόγω των απάνθρωπων συνθηκών. Ελπίζω πραγματικά ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε μια πιο κατάλληλη τοποθεσία», δήλωσε ο Midžić.

Η Επίτροπος Mijatović βρίσκεται στη Β-Ε όπου θα επισκεφθεί επίσης τα κέντρα Bira και Sedra στο Bihać και το Cazin, καθώς και τον καταυλισμό Ušivak κοντά στο Σεράγεβο.

Ο Mijatović σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους κρατικών και καντονικών αρχών, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα της μετανάστευσης./ibna