Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Βουλγαρία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του μίσους και της ενδοοικογενειακής βίας

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Βουλγαρία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του μίσους και της ενδοοικογενειακής βίας

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας θα πρέπει να «εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του μίσους που επικρατεί, ιδίως κατά των Ρομά, των ΛΟΑΤKI και άλλων μειονοτικών ομάδων», δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović μετά από πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα .

Ο λόγος μίσους και η εχθρότητα εναντίον των Ρομά παρέμειναν, με ελάχιστη απάντηση από τις αρχές: «Η ανησυχία για την έλλειψη αντίδρασης σε ορισμένες πολύ σοβαρές περιπτώσεις μίσους από ορισμένους πολιτικούς υψηλού επιπέδου, οι οποίοι συστηματικά διαψεύδονται, ανησυχεί», δήλωσε η Mijatović.

Συγκεκριμένα αναφερόταν σε περιπτώσεις όπου οι Ρομά έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από συγκεντρώσεις εναντίον τους σε διάφορα χωριά, μεταξύ άλλων στο Voyvodinovo.

«Τέτοια καταστροφικά γεγονότα απεικονίζουν τις εξαιρετικά επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ομιλία μίσους στις ζωές των ανθρώπων και των κοινοτήτων. Καλώ τις αρχές να εξετάσουν επειγόντως την κατάσταση των προσβεβλημένων ατόμων», ανέφερε.

«Υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική και πολιτιστική μετατόπιση όσον αφορά τη μεταχείριση και την εικόνα των μειονοτικών ομάδων στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου ως επιβαρυντικής περίστασης για όλα τα αδικήματα και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις εξαναγκαστικές εξώσεις και την καταχώριση ενώσεων ατόμων που χαρακτηρίζουν μειονότητα, συγκαταλέγονται στα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση».

«Οι δημόσιες συζητήσεις που ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια γύρω από την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης πολλαπλασιάστηκαν και αποκαταστάθηκαν τα στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους των φύλων στην κοινωνία. Η απόσυρση από την κυβέρνηση της Στρατηγικής Προστασίας του Παιδιού και οι τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με την πιθανή καθυστέρηση της έναρξης ισχύος του πρόσφατα εγκριθέντος Νόμου για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ακολουθούν την ίδια γραμμή», τόνισε η ίδια.

Κάλεσε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να ανοίξει ξανά τη συζήτηση σχετικά με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, να υιοθετήσει τη στρατηγική για την προστασία των παιδιών και να διασφαλίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Είναι επείγον οι αρχές να αυξήσουν τον αριθμό των καταφυγίων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας», τόνισε η Mijatović.

Είπε ότι ανησυχεί επίσης για το κλίμα αυξημένης εχθρότητας κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ακτιβιστών των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και της συνεχούς επιδείνωσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Βουλγαρία.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Sofiaglobe