ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα για την συνάντηση Μητσοτάκη- Erdogan

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία ερωτήματα για την συνάντηση Μητσοτάκη- Erdogan

Τρία ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνάντησης που προγραμματίστηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στο Λονδίνο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι μετά την συνάντηση Μητσοτάκη- Erdogan τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη η κυβέρνηση  άφηνε να διαρρεύσει πως τα αποτελέσματά της ήταν «καλύτερα του αναμενομένου».

“Οι εξελίξεις μετά από αυτή τη συνάντηση δυστυχώς διαψεύδουν την κυβέρνηση”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας την ¨κατακόρυφη αύξηση” των προσφυγικών ροών, την συνέχιση της παραβατικής δραστηριότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. “Πριν λίγες μέρες η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, προχωρώντας στην παντελώς ανυπόστατη και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ

“Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν με ποια στρατηγική προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο”, επισημαίνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση προς τον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ;.Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας; Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας;”

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το αίτημα που έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.  Ο Αλ. Τσίπρας καταλογίζει “πολιτική της αδράνειας” σε σχέση με την Τουρκία στην κυβέρνηση,  κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως δεν έχει αξιοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις. Μάλιστα ζήτησε επέκταση των κυρώσεων στην Άγκυρα και για τις παραβιάσεις στη Νότια Κρήτη./ibna