Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης για την 70η επέτειο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης για την 70η επέτειο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Μετά το ταξίδι του στη Μαδρίτη για τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Λονδίνο για τη διήμερη διάσκεψη κορυφής για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ.

Ο Μητσοτάκης και οι ομόλογοί του έχουν προσκληθεί να γευματίσουν με την Βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ενώ θα συναντηθεί και με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές νωρίτερα την Τρίτη.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε την πρόθεσή του να θέσει το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον στις 7 Ιανουαρίου, ο Μητσοτάκης πρόκειται επίσης να συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα γιορτάσει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στην οικονομία, την ασφάλεια και τον πολιτισμό, ενώ θα αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω προώθησης της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα ζητήσει συνάντηση.

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την Ελλάδα και “να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές εκμετάλλευσης των νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή”.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία θεωρείται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Η Αθήνα λέει ότι η συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικαστεί από το ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν παρόμοια άποψη με την Αθήνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Nikos Dendias δήλωσε τη Δευτέρα στον SKAI ότι είπε στον πρεσβευτή της Λιβύης στην Ελλάδα ότι εάν δεν παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές μέχρι την Παρασκευή τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία, θα απελαθεί από τη χώρα./ibna