Στην Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης στις 7 Ιανουαρίου, μετά από Borissov και Erdogan

Στην Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης στις 7 Ιανουαρίου, μετά από Borissov και Erdogan

Με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2019, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού έρχεται σε μια περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και πολιτικής αστάθειας στο Ισραήλ, ενώ υπάρχει και αύξηση της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων. Δεν είναι τυχαίο ότι την Ουάσιγκτον επισκέφθηκαν τον Νοέμβριο, Erdogan και Borissov, ηγέτες χωρών που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκθέσει τους προβληματισμούς του και να αναπτύξει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του, για την κατάσταση στην περιοχή.

Βέβαια είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, συνηθίζει να ασχολείται με θέματα που άπτονται της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας να αγγίξει ζητήματα που παράγουν πολιτική, πολλώ δε μάλλον εξωτερική πολιτική.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τόσο στη συνάντηση του Donald Trump με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στις 13 Νοεμβρίου και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Boyko Borissov στις 25 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Όμως και στην επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο του 2017, αυτό που κυριάρχησε ήταν θέματα οικονομικής φύσεως. Αξέχαστη παραμένει η ατάκα του Trump στο οβάλ γραφείο παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να κάνει αναφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών F16 και το πόσες θέσεις εργασίας θα κέρδιζε η Αμερική.

Επίσης στην κοινή δήλωση με τον Boyko Borissov, από τις δώδεκα παραγράφους οι 8 είχαν αναφορά σε οικονομικά ζητήματα, ενώ στη σύνοψη των συνομιλιών Trump Erdogan ήταν η αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην επίσκεψη θα πανηγυριστούν οι ισχυροί δεσμοί σε οικονομία, ασφάλεια και πολιτισμού μεταξύ των δυο χωρών. Στις συζητήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα αναζητηθούν τρόποι για την προώθηση των μακροχρονίων στρατηγικών συμφερόντων των δυο εθνών, στην ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος Trump, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τονίσει επίσης τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με τα δίκτυα 5G, την αντιμετώπιση κακόβουλων επιρροών στην περιοχή και την προϋπόθεση της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως./ibna