Χωρίς πρόοδο η κοινή επιτροπή ιστορικών Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας

Χωρίς πρόοδο η κοινή επιτροπή ιστορικών Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας

Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο έργο της κοινής επιτροπής Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως προέκυψε μετά την τελευταία συνάντηση, σύμφωνα με έκθεση του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου.

Η Επιτροπή δημιουργήθηκε μετά τη θέση σε εφαρμογή της διμερούς συνθήκης καλής γειτονίας Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας και αποσκοπεί στην επίτευξη συναίνεσης για βασικές πτυχές της κοινής ιστορίας.

Οι διαφορές στην κατανόηση των αμφισβητούμενων ιστορικών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών είναι αξεπέραστες, δήλωσε ο βούλγαρος συμπρόεδρος της επιτροπής καθηγητής κ. Angel Dimitrov.

Περιέγραψε τα αποτελέσματα της συνάντησης ως ασήμαντα και πρόσθεσε ότι τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην επιτροπή ήταν πέρα ​​από τα μέσα της.

«Έχουμε πολλές διαφορετικές ιδέες με τους συναδέλφους μας, όχι μόνο για το νόημα του έργου μας, αλλά και για την κατανόηση της συνθήκης καλής γειτονίας, η οποία τελικά προέβλεπε τη δημιουργία της κοινής επιτροπής. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουν επιτευχθεί σοβαρά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο καθηγητής Dragi Georgiev, ο συμπρόεδρος της επιτροπής από τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τη συμφωνία για τον Gotse Delchev. Ένας επαναστάτης του 19ου αιώνα, ο Delchev είναι σημαντική προσωπικότητα και στις δύο χώρες.

«Έχουμε ξανά διαφορετικές απόψεις για τον Gotse Delchev και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος».

Διαπιστώθηκε επίσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναστολή των συνεδριάσεων μέχρι το Μάιο του 2020 λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Στις 12 Απριλίου οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία πηγαίνουν στις κάλπες στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Sofiaglobe