Weber: «Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας είναι σαφής»

Weber: «Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας είναι σαφής»

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Vladimir Bilcik και ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Manfred Weber.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση ο Vucic ευχαρίστησε τον Vladimir Bilcik που σε σύντομο χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά βρέθηκε στο Βελιγράδι και τον Manfred Weber τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο φίλο της περιοχής».

Ο Vucic δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του Κοσσυφοπεδίου καθώς και η οικονομία στη Σερβία.

«Μπορώ να καυχηθώ για την οικονομική πρόοδο της Σερβίας. Μειώνουμε το δημόσιο χρέος, τον αριθμό των ανέργων, ερχόμαστε πιο κοντά στις χώρες της ΕΕ. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε συμβιβαστικές λύσεις, που είναι, μεταξύ άλλων και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου» σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Vucic δήλωσε ότι η Σερβία επιθυμεί να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και να αποσαφηνίσει την θεώρηση των χωρών της ΕΕ για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι σημαντικό για μένα η Σερβία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Εμείς με την ΕΕ έχουμε εμπορικές συναλλαγές στο 67%. Θα έχουμε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη από ό, τι προβλέπεται και αναμένουμε να είναι 3,9 ή 4%. Αυτό θα μας καθιστούσε μία από τις μεγαλύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μειώνουμε το λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Μειώσαμε το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%, που μας φέρνει πιο κοντά στις χώρες της ΕΕ» τόνισε ο Vucic. Ενώ πρόσθεσε ότι μια συμβιβαστική λύση με το Κοσσυφοπέδιο είναι αυτό που είναι έτοιμη η Σερβία να διερευνήσει.

Όσον αφορά τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία την Άνοιξη του 2020, ο Vucic σημείωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθεί καλύτερο περιβάλλον απ’ ότι στις εκλογές του 2012, όπου το κόμμα του ως αντιπολίτευση δεν μπορούσε να εμφανιστεί ούτε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Manfred Weber από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας είναι σαφής».

«Η παρουσία μας εδώ είναι ένα καλό μήνυμα τόσο για τη Σερβία όσο και για την περιοχή. Ήταν μεγάλο λάθος να σταματήσουμε τη διαδικασία για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και είναι κρίμα για όλη την περιοχή. Αντιμετωπίζουμε ορισμένες προκλήσεις, έχουμε μια συνεχή  διαδικασία ανάπτυξης δημοκρατικών αρχών και ιδεών. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να διδάξουμε. Αλλά μοιραζόμαστε τις ιδέες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και πρέπει ν αγωνιστούμε γι αυτό. Χαίρομαι που η Σερβία εξελίσσεται τόσο καλά, επειδή είναι σημαντικό για μας τους πολιτικούς να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας» είπε ο Weber.

Μιλώντας για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας, ο Weber δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο εκσυγχρονισμός της χώρας, ο αγώνας κατά της διαφθοράς, η ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης, το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία των θεσμών και πολλά άλλα, επειδή πρόκειται για κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Βλέπω την ετοιμότητα. Ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να φέρει τη Σερβία πιο κοντά στην ΕΕ πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν η καθυστέρηση στο άνοιγμα των κεφαλαίων ωθεί την Σερβία στην αγκαλιά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Σερβίας, σημείωσε ότι «έχουμε τέσσερα κεφάλαια έτοιμα. Ρεαλιστικά θα είναι ένα. Έχουμε κερδίσει πολλά. Βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά πριν απ’ όλα στους Δυτικούς λέμε ότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα του είναι τα συμφέροντα της Σερβίας και η υπερηφάνεια για καλές σχέσεις με όλους./ibna