Κοσσυφοπέδιο: Δικαστήριο καταδικάζει πρώην μέλος του ISIS σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης

Κοσσυφοπέδιο: Δικαστήριο καταδικάζει πρώην μέλος του ISIS σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Πρίστινα καταδίκασε τον Agon Misin σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «οργάνωσης και συμμετοχής σε τρομοκρατικές ομάδες», όπως μεταδίδει το «Oath to Justice».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «εκ προθέσεως, καθώς και εκ των προτέρων προετοιμασία, στις 24 Ιουλίου 2015, εγκατέλειψε το έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και πήγε στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και επικοινώνησε με υποστηρικτές της οργάνωσης τρομοκρατών ISIS. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2015, με πλαστό διαβατήριο εκ μέρους ενός ατόμου από τα Σκόπια, μέσω της Ελλάδας, ταξίδεψε με λεωφορείο προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Συρίας».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε προσχωρήσει στη μαχητική ομάδα ISIS. Στις 26 Ιουλίου 2017 συνελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 19 Απριλίου 2019.

Τρεις μέρες πριν από την καταδίκη, είχε δηλώσει ένοχος.

Ο Agon Misini είναι ένας από τους 110 ανθρώπους που επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε κυβερνητική επιχείρηση υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τους επαναπατριζόμενους, 32 είναι γυναίκες, 74 παιδιά και 4 άνδρες. Αμέσως μετά την επιστροφή τους, οι άνδρες οδηγήθηκαν στη φυλακή, καθώς οι αρχές άρχισαν να ερευνούν τις 32 γυναίκες. Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται τώρα και τουλάχιστον ένας έχει καταδικαστεί.

Ακόμη στις ζώνες των συγκρούσεων, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχουν 30 μαχητές, 49 γυναίκες και οκτώ παιδιά. /Ibna