Επιτάχυνση για τη μεταποίηση το Νοέμβριο στην Ελλάδα

Επιτάχυνση για τη μεταποίηση το Νοέμβριο στην Ελλάδα

Με μεγαλύτερο ρυθμό “έτρεξε” η μεταποίηση το Νοέμβριο. Τα στοιχεία της έρευνας της Markit έδειξαν ταχύτερη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, ενώ η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από τις έντονες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

Η ισχυρότερη ζήτηση από τους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού οδήγησε σε ταχύτερη αύξηση του εργατικού δυναμικού και σε υψηλότερο βαθμό επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες κατέγραψαν εκ νέου αύξηση των τιμών εκροών, καθώς ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 54,1 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 53,5 μονάδες του Οκτωβρίου, και υπέδειξε την ταχύτερη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Ο ρυθμός συνολικής ανάπτυξης ήταν ισχυρός και μεταξύ των εντονότερων που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Βελτίωση

Κύριος παράγοντας της βελτίωσης των λειτουργικών συνθηκών ήταν η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Η άνοδος της παραγωγής ήταν έντονη και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο.

Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αύξηση ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ζήτησης των πελατών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Συγχρόνως, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα ανέφεραν ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών στα μέσα του τελευταίου τριμήνου του 2019. Η αύξηση ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη και συνδέθηκε γενικά με την απόκτηση νέων πελατών και την κυκλοφορία νέων σειρών προϊόντων. Η ζήτηση από το εξωτερικό βελτιώθηκε επίσης, καθώς ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό έξι μηνών.

Αύξηση παραγγελιών

Κατ’ αναλογία με την εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών, οι κατασκευαστές υπέδειξαν εκ νέου αύξηση των τιμών εργοστασίου τον Νοέμβριο. Παρότι οριακός, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και αποδόθηκε στη μερική μετακύλιση της υψηλότερης επιβάρυνσης κόστους. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με δριμύτερο ρυθμό, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών και του υψηλότερου κόστους από την πλευρά των προμηθευτών.

Λόγω του μεγαλύτερου όγκου νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων με ραγδαίο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών. Τα αυξημένα επίπεδα προσωπικού συνέτειναν στη μείωση των πιέσεων στο παραγωγικό δυναμικό, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο./ibna