Σαμαράς και Σχοινάς στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σαμαράς και Σχοινάς στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές ανάβει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε ένα μανιφέστο με έντονα εθνικιστικά και ακραία δεξιά χαρακτηριστικά με δυο σημεία που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό που αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής ατζέντας και παράλληλα πονοκέφαλο, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για “λαθροεποικισμό” και “εισβολή”, υιοθετώντας την ρητορική της ακραίας δεξιάς. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεσμευτεί άμεσα και με κάθε τρόπο από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “πάρει ξεκάθαρη θέση” για την πρόταση Σαμαρά. Παράλληλα τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν  “μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία” ειδάλλως αφήνει “διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας”.

“Τι μήνυμα στέλνει σε όλη τη χώρα ο πρώην Πρωθυπουργός, όταν μιλάει για  ‘λαθροεποικισμό’;”,  σημείωσε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε ακόμα τη Ν.Δ. πως το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε κλίμα μίσους στις τοπικές κοινωνίες.

“Οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιδράσεις που βλέπουμε στις τοπικές κοινωνίες καλλιεργήθηκαν από τη ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα. Περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί αυτές τις απόψεις όπως εκφράστηκαν στο συνέδριο του κόμματός του”, είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή έντονη ενόχληση προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του νέου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. “Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας, του ευρωπαϊκού ορθού λόγου και της χρήστης διακυβέρνησης”, ανέφερε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Για “πολιτικό unfair” κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος να καταθέτει επείγουσα ερώτηση στην κομισιόν: “Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εξασφαλίσει την πολιτική ουδετερότητα, τόσο του αντιπροέδρου Σχοινά, όσο και του συνόλου των μελών της Επιτροπής;”, αναφέρει στην ερώτηση του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, μιλώντας στο “Κόκκινο 105.5” ανέβασε περαιτέρω τους τόνους: “Την πρώτη ημέρα των καθηκόντων του ο κ. Σχοινάς έκανε όσα δεν έκανε πέντε χρόνια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν μετεβλήθη σε τσιρλίντερ και αφισοκολλητή του Κ. Μητσοτάκη”, σημείωσε./ibna