Βόρεια Μακεδονία: Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σε διάσταση

Βόρεια Μακεδονία: Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σε διάσταση

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των δικαστών και εισαγγελέων. Ζήτησε από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς να ελέγξει τις ιδιοκτησίες των δικαστών και εισαγγελέων, και το Δικαστικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εισαγγελέων να εξετάσουν τυχών ευθύνες δικαστών και εισαγγελέων για υποθέσεις που δεν έχουν προχωρήσει. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα είπε ότι το δικαστικό σώμα πρέπει να καθαριστεί από τους αντιεπαγγελματίες και τους διεφθαρμένους.

Προτρέπουμε την Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς να κινήσει αμέσως τις διαδικασίες επανεξέτασης των περιουσιών των δικαστών και των εισαγγελέων. Η Επιτροπή έχει την ευκαιρία και την ενθαρρύνουμε να την εκμεταλλευτεί αμέσως. Το εκτελεστικό τμήμα θα διαθέσει όλες τις εγκαταστάσεις του για τον έλεγχο της προέλευσης της ιδιοκτησίας και των χρημάτων των εισαγγελέων, των δικαστών και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Zaev.

Ο Πρωθυπουργός ζητά από τους αξιωματούχους του σώματος κατά της διαφοράς να εντοπίσουν επίσης συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ δικαστών και εισαγγελέων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE κατηγορεί τον Zaev για την καταστροφή του νομικού συστήματος μέσω εκβιασμού, απειλών και δωροδοκίας.

«Ο Zaev πρέπει να βγάλει τα βρώμικα χέρια του από το δικαστικό σώμα. Ο Zaev αποτελεί εμπόδιο στο δικαστικό σύστημα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Από τότε που ο Zaev ήρθε στην εξουσία, βασιλεύει το έγκλημα», είπε το κόμμα.

Οι αξιωματούχοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς δηλώνουν ότι θα εξετάσουν το αίτημα του πρωθυπουργού και θα καθορίσουν τα μελλοντικά βήματα.

«Σύμφωνα με τον νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρέπει να εγκρίνουμε ένα ετήσιο σχέδιο. Θα το κάνουμε αυτό, επειδή οι δικαστές μας έχουν στοχοποιηθεί, λόγω του ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος διαφθοράς βρίσκεται στον τομέα αυτό», δήλωσε η Biljana Ivanovska, πρόεδρος της Επιτροπή κατά της Διαφθοράς.

Το SDSM υπέβαλε χθες αίτηση για ερμηνεία από εμπειρογνώμονες του Άρθρου 11 του Νόμου περί Χάρης. Ο σκοπός του αιτήματος, σύμφωνα με το κόμμα, είναι να αποφευχθεί η ανακοίνωση της παράνομης όπως ισχυρίζονται παύσης του πρώην Προέδρου Gjorge Ivanov.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δήλωσε ότι οι βουλευτές του θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του SDSM, αλλά απαίτησε νόμο για απαγόρευση της αμνηστίας για πολιτικούς και για όσους έχει ήδη απαγορευτεί να ασκούν την πολιτική.

Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου 2020./ibna