Την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς πυξίδα και στρατηγική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης του τομεάρχη Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου, επιπροσθέτως καλεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προωθώντας ταυτόχρονα θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας.

Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική, αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan, συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ./ibna