Το Κοσσυφοπέδιο στο πλευρό της Αλβανίας μετά το σεισμό

Το Κοσσυφοπέδιο στο πλευρό της Αλβανίας μετά το σεισμό

Κρατικά θεσμικά όργανα, επιχειρηματίες και πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο σε διάφορες μορφές οργανώνονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Αλβανία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, δήλωσε ότι μετά από σεισμό ύψους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία την Τρίτη, χιλιάδες Αλβανοί πολίτες έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Haradinaj δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει κάνει συντονισμένες ενέργειες για να βοηθήσει την Αλβανία μετά το σεισμό που άφησε 49 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει χιλιάδες ανθρώπους από την Αλβανία, οι οποίοι προστατεύονται είτε από πολίτες είτε από οργανισμούς. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη διαχείριση της κατάστασης».

Ο Haradinaj εξήγησε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν φιλοξενηθεί στο Κοσοβαρό-Γερμανικό Κέντρο Εκπαίδευσης για την Καινοτομία στο Πρίζρεν, ενώ οι αρχές εργάζονται για να προσφέρουν καταφύγιο σε άλλους πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης.

Ζήτησε επίσης από όλους τους πολίτες να απευθυνθούν στη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) για την παροχή βοήθειας στα θύματα σεισμού από την Αλβανία.

Ο αρχηγός του Vetevendosje και πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δήλωσε ότι η Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) και ο Αλβανός Στρατός έχουν εξαιρετική συνεργασία στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Ήρθαμε να δούμε την κατάσταση από πρώτο χέρι. Πιστεύω ότι σε μια τέτοια κρίση ο στρατός είναι το καλύτερο εργαλείο που προσφέρει την απαραίτητη οργάνωση. Η KSF και ο αλβανικός στρατός έχουν εξαιρετική συνεργασία. Με τον επαγγελματισμό τους μας δίνουν ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ότι οι δύο κυβερνήσεις μας θα πρέπει να συναντηθούν και να συζητήσουν τις συνέπειες του σεισμού”, δήλωσε ο Kurti.

Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στέλνουν ομάδες στην Αλβανία για να βοηθήσουν με τις προσπάθειες διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, ενώ και άλλες χώρες στην περιοχή των Βαλκανίων προσέφεραν βοήθεια.

Όλες οι χώρες που βρίσκονται πλησιέστερα στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, προσέφεραν βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν επίσης τη βοήθειά τους./ibna