Ο Παπανδρέου αρνείται τα περί προσέγγισης με το SYRIZA

Ο Παπανδρέου αρνείται τα περί προσέγγισης με το SYRIZA

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο  κατά της Νέας Δημοκρατίας όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρνήθηκε τις φήμες που τον ήθελαν κοντά στην ένταξή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής με το Κίνημα για την Αλλαγή (ΚΙΝΑΛ) υπό την καθοδήγηση της Fofi Gennimata, έχει συνδεθεί με μια κίνηση στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το αριστερό κόμμα επιχειρεί στροφή προς το κέντρο. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απήφθηνε κάλεσμα στις «προοδευτικές δυνάμεις» να τον βοηθήσουν να μεταμορφώσει το κόμμα του και να το κάνει πιο ελκυστικό προς τους σοσιαλδημοκράτες, μεταξύ άλλων ομάδων.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Real News, ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε την πρωθυπουργία του Αλεξή Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε ακόμη και με την άκρα δεξιά. Τόνισε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιτάχθηκε στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της διοίκησης του Παπανδρέου από το 2009 έως το 2011 και χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία για να ανέλθει τελικά στην εξουσία.

Πλήθος πρώην υπουργών, βουλευτών και αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ εντάχτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το σοσιαλιστικό κόμμα εισήλθε σε μια καθοδική πορεία κατά τη διάρκεια της δεκαετής κρίσης. Ο Παπανδρέου κράτησε αποστάσεις από την προσπάθεια του Τσίπρα να ξανασυστήσει το κόμμα του ως «προοδευτική δύναμη».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να βασίζονται σε απλές συναλλαγές ή σε άτομα που μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες, αξίες και ιδανικά, με τους πολίτες να συμμετέχουν διαρκώς και ουσιαστικά στη διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε πρόσφατα μια επιτροπή για να προεδρεύσει της ανασυγκρότησης του κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές του Ιούλιο του 2019. Αναλυτές επισημαίνουν ότι εκατοντάδες μέλη της επιτροπής έχουν παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ, πράμα που σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κεντροαριστερό πολιτικό έδαφος πιθανόν να αποτελέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες του ΚΙΝΑΛ να σκαρφαλώσει πάνω από το 6% των τελευταίων δημοσκοπήσεων./ibna