Τουρκία: Αύξηση 0,9% καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2019 στο ΑΕΠ

Τουρκία: Αύξηση 0,9% καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2019 στο ΑΕΠ

Την αύξηση κατά 0,9% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) τη Δευτέρα.

Επιπλέον η TurkStat αναθεώρησε και τα στοιχεία της για την ανάπτυξη του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2019.

Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η προστιθέμενη αξία του γεωργικού τομέα ως δείκτης αλυσιδωτού όγκου αυξήθηκε κατά 3,8%, ο βιομηχανικός τομέας αυξήθηκε κατά 1,6% και ο κατασκευαστικός τομέας μειώθηκε κατά 7,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η προστιθέμενη αξία του τομέα των υπηρεσιών, η οποία συνίσταται στο σύνολο των δραστηριοτήτων εμπορίου, μεταφοράς, διαμονής και υπηρεσιών εστίασης, αυξήθηκε κατά 0,6%.

Σύμφωνα με τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ο υψηλότερος ρυθμός ανόδου στις τρέχουσες τιμές παρατηρήθηκε στον κλάδο “Γεωργία, δασοκομία και αλιεία” με 30,5%.

Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών αυξήθηκαν κατά 1,5% το γ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ενώ οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες του κράτους αυξήθηκαν κατά 7%, ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 12,6%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους ως δείκτης όγκου αλυσίδας και 7,6% στις εισαγωγές σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι πληρωμές για εργασία αυξήθηκαν κατά 19,8% και το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα / μεικτό εισόδημα κατά 6,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το μερίδιο των πληρωμών εργατικού δυναμικού στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε τρέχουσες τιμές ήταν 31,3% το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου και ήταν 33,4% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το μερίδιο του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος / μικτού εισοδήματος μειώθηκε από 52% σε 49,3%./ibna