Διάστημα, τρομοκρατία, Ρωσία και Κίνα στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο  

Διάστημα, τρομοκρατία, Ρωσία και Κίνα στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο  

Στο Λονδίνο 3-4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας την 70η επέτειο της πιο επιτυχημένης συμμαχίας στην ιστορία, όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Jens Stoltenberg.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέας του ΝΑΤΟ, η συμμαχία εξακολουθεί να αποτελεί το θεμέλιο της Ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπληρώνοντας ότι σήμερα η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κάνουν περισσότερα από ότι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Συμμαχίας, σημείωσε ότι για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ έχει σε ετοιμότητα στρατεύματα στα ανατολικά της Συμμαχίας, ενώ αντιμετωπίζει τη διεθνή τρομοκρατία όπου μεταξύ άλλων ενισχύεται η μάχη αυτή με εκπαιδευτικές αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Τέλος σημείωσε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Συμμαχίας για την αντιμετώπιση των προσκλήσεων του μέλλοντος.

Ο Jens Stoltenberg τόνισε ότι οι ηγέτες στη Σύνοδο θα βασιστούν σ αυτά τα επιτεύγματα και θα λάβουν αποφάσεις σε σειρά θεμάτων όπως:

-Περαιτέρω βελτίωση στην ετοιμότητα των επιχειρησιακών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

-Την αναγνώριση του διαστήματος ως επιχειρησιακού χώρου,

-Την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης κατά της τρομοκρατίας και

-Την δίκαιη κατανομή των βαρών για τις επενδύσεις της Συμμαχίας στην άμυνα.

Σε ότι αφορά το μόνιμο πρόβλημα της απόδοσης του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση των δαπανών για το 2019 κατά 4,6% συνεχίζοντας για πέμπτη χρονιά η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Stoltenberg ανακοίνωσε ότι από τα 29 κράτη μέλη 9 θα αποδώσουν το 2% του ΑΕΠ τους το 2019 από τα 3 κράτη μέλη που ήταν πριν λίγα χρόνια και η συσσωρευμένη αμυντική δαπάνη θα αγγίξει τα 400 δισ. δολάρια το 2024, καθιστώντας το ΝΑΤΟ ακόμα ισχυρότερο.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Συμμαχία συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και να συμπεριλαμβάνει ως επιχειρησιακό χώρο μετά τη γη, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο το διάστημα ως πέμπτο επιχειρησιακό χώρο.

Επίσης οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό του ρόλου του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και θα συζητήσουν για τη Ρωσία και το μέλλον του ελέγχου των όπλων καθώς και το ρόλο της Κίνας και την αυξανόμενη επιρροή της από την Αρκτική μέχρι τα Βαλκάνια και τον κυβερνοχώρο.

Για τις διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε  ότι «είμαστε 29 Σύμμαχοι, κάθε ένας με τη δική του ιστορία, πολιτισμό και πολιτικά κόμματα. Επομένως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι μερικές φορές διαφωνούμε. Όμως η δύναμη του ΝΑΤΟ είναι ότι είχαμε πάντα τη δυνατότητα να ξεπερνούμε τις διαφωνίες μας και ενωμένοι γύρω από το βασικό μας καθήκον: να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον»./ibna