Χριστοδουλίδης: Έτοιμος ο κατάλογος φυσικών και νομικών προσώπων που θα υποστούν κυρώσεις από την ΕΕ

Χριστοδουλίδης: Έτοιμος ο κατάλογος φυσικών και νομικών προσώπων που θα υποστούν κυρώσεις από την ΕΕ

Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε ο Υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» και την ιστοσελίδα

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη του, «Ο κατάλογος με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων ετοιμάστηκε και παραδόθηκε με αγγελιαφόρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο  παραμένει σε επαφή με τους  Ευρωπαίους εταίρους του για αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις για αυτά τα πρόσωπα προβλέπουν πάγωμα περιουσιών και  απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ.

Για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκιάς –Λιβύης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι: «Καλέσαμε τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Κύπρο για να ζητήσουμε εξηγήσεις για αυτό το θέμα».

Αυτό που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη, είπε, είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτή η πολιτική στρέφεται πλέον και κατά άλλων κρατών όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

«Πλέον αυτά τα κράτη αντιλαμβάνονται καλυτέρα αυτά που τους λέγαμε όλο αυτό τον καιρό», τόνισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «καλέσαμε την Τουρκία να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκιάς. Πρόσφατα μάλιστα  καλέσαμε την Τουρκία να απευθυνθούμε σε ένα διεθνές διοικητικό όργανο για αυτό το θέμα όμως δεν λάβαμε καμία απάντηση».

Απαντώντας σχετικά με την αναγνώριση των Ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική όχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη θέση ότι «διαφωνούμε κάθετα με αυτή τη πολιτική δήλωση των ΗΠΑ, το είπαμε και στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε κάτι αντίστοιχο όσον αφορά και την Κύπρο, είπε ότι θεωρούν άλλο το Ισραήλ και άλλο την Κύπρο, καθώς πρόκειται για δυο διαφορετικά ζητήματα.

Σε ότι αφορά το Συριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι: «Είμαστε σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Σύριας. Πρόσφατα, υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών πήγε στη Συρία. Συζητάμε και με τους ευρωπαίους εταίρους το ενδεχόμενο  επαναφοράς της διπλωματικής μας παρουσίας στη Σύρια».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο το διάστημα μέχρι τις εκλογές στα κατεχόμενα.  Ζητούμε να γίνει κάτι. Υπάρχει υποδομή για το επόμενο βήμα . Οι όροι αναφοράς καταγράφονται στην δήλωση Guterres. Προσπαθούμε να στείλουμε μηνύματα στην Τουρκία μέσω Ρωσίας, ΕΕ και άλλων παικτών, όμως εστιάζουμε πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που σύντομα θα συζητήσει ξανά το Κυπριακό.  Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει κάποια δημόσια δήλωση που θα βάζει πίεση στην Τουρκία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπαίνει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών, είπε ότι αν ο κ. Guterres φτάσει στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες αυτό θα σημαίνει και το τέλος της εμπλοκής του στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών./ibna

 

Πηγή: Πολίτης