Οι στόχοι και οι προκλήσεις για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Οι στόχοι και οι προκλήσεις για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Σε πλήρη λειτουργία μπαίνουν οι κομματικές μηχανές στην Αθήνα. Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί από την Παρασκευή το 13ο συνέδριο της. Σε κλίμα πανηγυρικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τις εργασίες δίνοντας το σύνθημα: “Το μέλλον αρχίζει τώρα”.

Την ίδια στιγμή, κάποια χιλιόμετρα πιο μακριά, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο νέο όργανο που συγκροτήθηκε με την συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του συμμαχικού σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και προσωπικοτήτων από τον χώρο της κεντροαριστεράς, των τεχνών, των επιστημών αλλά και του συνδικαλισμού, της αυτοδιοίκησης και της νεολαίας.

Οι στόχοι

Και οι δυο διαδικασίες έχουν ως στόχο το νέο ξεκίνημα. Για τη μεν Νέα Δημοκρατία που απολαμβάνει ακόμη τις δάφνες της εκλογικής επικράτησης απέναντι στον πολιτικό της αντίπαλο, ζητούμενο είναι να επισφραγιστεί η ανανέωση της φυσιογνωμίας του κόμματος, όπως αυτή επιδιώχθηκε να εκφραστεί από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Μέτωπο ενάντια στον λαϊκισμό” και “απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου”, αποτελούν τις δυο βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου.  Όπως φάνηκε ωστόσο από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αφήγημα της ανάπτυξης, της καταπολέμησης των φορολογικών ανισοτήτων συνεχίζει να είναι κυρίαρχο. Όπως  φυσικά το σχήμα της “τάξης και ασφάλειας”.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί ουσιαστικό την διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο του κόμματος την άνοιξη του 2020. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει το κάλεσμα προς τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες αλλά και τις οργανωμένες δυνάμεις να πυκνώσουν τις τάξεις του κόμματος.

Τρεις είναι οι κατευθυντήριες γραμμές: Ένταξη νέων μελών και αντιστοίχιση της εκλογικής με την κομματική δύναμη, η ανασυγκρότηση του κόμματος με την συμμετοχή των πολιτικών συμμάχων και αναβαθμισμένη παρουσία στους κοινωνικούς χώρους και η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος διακυβέρνησης “απέναντι στην παλινόρθωση του κράτους της πιο σκληρής δεξιάς”.

Οι προκλήσεις

Αν και πάντα οι συνεδριακές διαδικασίες και οι ιδρυτικές συνεδριάσεις έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, Μητσοτάκης και Τσίπρας θα κληθούν να διαχειριστούν διαφορετικά προβλήματα.  Μπορεί ο πρωθυπουργός για την οικονομική ανάπτυξη και τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση του, ωστόσο οι αντιφάσεις ανάμεσα σε εξαγγελίες και υλοποίηση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Ιδίως όσον αφορά την στήριξη της μεσαίας τάξης που υπήρξε “σημαία” της αντιπολίτευσης του Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο οι ελαφρύνσεις απέχουν από τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, είναι το προσφυγικό. Με τις ροές να αυξάνονται, την Άγκυρα να μην δείχνει σημάδια συμβιβασμού, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και τοπικά στελέχη της Ν.Δ. αρνούνται να εφαρμόσουν το σχέδιο που εξαγγέλθηκε για τις μεταφορές αιτούντων άσυλο και τις κλειστές δομές στα νησιά. Ενόχληση προκάλεσε, ακόμα, στους ψηφοφόρους και η τοποθέτηση διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία με έντονα κομματικά κριτήρια.

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο “πονοκέφαλος” αφορά την κριτική που δέχεται, τόσο από το εσωτερικό του κόμματος, όσο και από την αντιπολίτευση, για την έντονη παρουσία στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στην νέα Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Ήδη η εσωκομματική αντιπολίτευση, η κίνηση των 53+ στην οποία συμμετέχει ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την διαδικασία ενώ και η Νεολαία του Κόμματος ασκεί κριτική.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία τρία μέτωπα: Την ανασυγκρότηση του κόμματος με την ενίσχυση του και την αύξηση των μελών, την οργάνωση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία και την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει πράξει ο εκλογικός αιφνιδιασμός. Ένα σενάριο που διακινεί ο φιλοκυβερνητικός τύπος στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός εσωτερικών./ibna