Μητσοτάκης: “Πολιτικός φιλελευθερισμός και κοινωνική αλληλεγγύη το στίγμα της ΝΔ”

Μητσοτάκης: “Πολιτικός φιλελευθερισμός και κοινωνική αλληλεγγύη το στίγμα της ΝΔ”

Το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ και της κυβερνητικής πολιτικής, ως σύζευξη του πολιτικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης έδωσε με την ομιλία του στην έναρξη του 13ου Συνεδρίου του κόμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντύπωση προκαλούν η απουσία αναφοράς στο Μακεδονικό και οι περιορισμένες αναφορές στο μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, που είναι τα θέματα οι χειρισμοί στα οποία προκαλούν κραδασμούς στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το σύνθημα «Η Ανάπτυξη Για Όλους” προβάλλοντας ότι “έχει το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια”.

Κάνοντας τον απολογισμό του ανέφερε ότι “Η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του”.  Κάνοντας επιφανειακή αυτοκριτική για να ικανοποιήσει το αίσθημα δυσαρέσκειας από τους σκανδαλώδεις διορισμούς αναγνώρισε ότι υπάρχουν “ολισθήματα.  Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ’ την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος”.  Δίνοντας πιο αναλυτικά το ιδεολογικό και πολιτικό του πλαίσιο είπε ότι ο πυρήνας του έχει τα δύο συστατικά  την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα. Φυσικά δεν ξέφυγε από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο αφού όπως είπε “χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία”. Περιέλαβε την κοινωνική αλληλεγγύη στα βασικά συστατικά του κοινωνικού φιλελευθερισμού χωρίς όμως αναφορά στο κοινωνικό κράτος και στους θεσμούς του που προστατεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επανέλαβε το σύνθημα «Ανάπτυξη Για Όλους» εξηγώντας ότι αφορά “την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια”.  Είπε ακόμη ότι “το άλλο σκέλος της πολιτικής μας από τις 9 Ιουλίου συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: Νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό”.

Σύντομες αναφορές έκανε στην επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων λέγοντας ότι “Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό. Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας”. Έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι “Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει και πρόσθεσε: “ Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο ιστορικές προσωπικότητες για να δώσει την συνέχεια της “φιλελεύθερης παράταξης της οποίας ηγείται, τον ιδρυτή φυσικά, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ελευθέριο Βενιζέλο: “ Δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη” ανέφερε./ibna