Komšić: Η Β-Ε βρίσκεται στο MAP του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Δεκέμβριο

Komšić: Η Β-Ε βρίσκεται στο MAP του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Δεκέμβριο

Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (AF BiH) αποδείχθηκαν ισχυρός και αξιόπιστος υποστηρικτής για τη Β-Ε και τους πολίτες της και αποτελούν δείκτη ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μπορούν να υλοποιηθούν με επιτυχία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο AF Rajlovac, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ε. Δ. και την 14η επέτειο αυτού του θεσμού.

Εκπρόσωποι των αρχών της Β-Ε και των διεθνών οργανισμών, καθώς και μέλη του στρατιωτικού-διπλωματικού σώματος και πολλοί καλεσμένοι παρακολούθησαν την τελετή σήμανσης.

Απευθυνόμενος στους φιλοξενούμενους εξ ονόματος της Προεδρίας, ο Komšić ως ανώτατος πολιτικός διοικητής τόνισε ότι ο πρωταρχικός σκοπός της ύπαρξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας «και αυτό αποτελεί επίσης στοιχειώδη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κράτους σε ευρύτερα συστήματα άμυνας και ασφάλειας, όπως το ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα του οποίου, βασιζόμενοι ταυτόχρονα στα δικά μας πλεονεκτήματα, μπορούμε όχι μόνο να είμαστε ασφαλείς αλλά και ευημερούμενοι ως κράτος και κοινωνία».

«Η AF BiH δεν ασχολείται μόνο με την ασφάλεια της κοινωνίας μας, διότι μέσω της εργασίας τους σε ειρηνευτικές αποστολές, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν πρόσφατα, δείχνουν επίσης ότι είναι υπεύθυνοι εταίροι σε όλα τα κράτη και τις κοινωνίες και προσπαθούν για ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο. Η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των μελών της AF BiH να συμμετάσχουν σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία και διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο, είναι αξιέπαινη. Η δέσμευση των στρατιωτών μας σε αυτές τις ευγενείς αποστολές μας κάνει υπερήφανους, αλλά από την άλλη, επιβάλλει την υποχρέωση να αναβαθμίσουμε τα πρότυπα για τους σκοπούς της ευημερίας των μελών σε ανώτερο επίπεδο εν γένει», δήλωσε ο Komšić.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι, στο ίδιο σημείο πέρυσι, κατά τη δέκατη τρίτη επέτειο, «μιλήσαμε για την ανάγκη να καταστεί η χώρα επιλέξιμη για το MAP (Membership Action Plan). Ένα χρόνο αργότερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε το κοινό ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη βρίσκεται στο MAP από τις 5 Δεκεμβρίου 2018 και σύμφωνα με την απόφαση της Προεδρίας της Β-Ε, θα υποβάλλει ετήσια προγράμματα μεταρρυθμίσεων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στις διαδικασίες ενσωμάτωσης προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Σήμερα, δεν θα είναι εύκολο για οποιονδήποτε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να πιστεύει ότι οποιαδήποτε πολιτική χειραγώγηση θα τον βοηθήσει να μειώσει τον ρόλο και τη σημασία της AF BiH και δεν είναι ότι δεν έχουμε δει τέτοιες προσπάθειες. Έχει τελειώσει και εκείνοι που το δοκιμάζουν, θα καταλήξει σε αποτυχία», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Προεδρίας της Β-Ε εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες προσπάθειες στο μέλλον, διότι «όποιος τολμά να το πράξει πρέπει να γνωρίζει ότι ρισκάρει τα πάντα χωρίς να επιτύχει τίποτα»./ ibna