Ρουμανία: Άτυπη συνάντηση Orban, Barna, Cioloş

Ρουμανία: Άτυπη συνάντηση Orban, Barna, Cioloş

Άτυπες συνομιλίες είχε το πρωί, ο Πρωθυπουργός  Ludovic Orban με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σώστε τη Ρουμανία (USR), Dan Barna και του συνεργαζόμενου με αυτό κόμματος PLUS Dacian Cioloş, σε τοποθεσία που δεν έχει ανακοινωθεί, όπως  μετέδωσε το Αgerpres.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων η εξεύρεση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και οι σημαντικές νομοθετικές προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική τα κόμματα του “μετώπου” anti-PSD να κατεβούν στις δημοτικές εκλογές με έναν υποψήφιο, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ως φαίνεται, σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί τουλάχιστον για την πρωτεύουσα, Βουκουρέστι.

Την Τρίτη, ο Orban συναντήθηκε στο Κοινοβούλιο με τον Dan Barna και συνομίλησαν για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, τις δημοτικές εκλογές και την εκπροσώπηση της διασποράς στο Κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Dan Barna τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Δήμαρχος Βουκουρεστίου (και σημαντικό στέλεχος του PSD)  Gabriela Firea, μπορεί να ηττηθεί, εφόσον κατέλθει ένας μόνον υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε διαπραγματεύσεις για να βρούμε τον υποψήφιο με την ευρύτερη λαϊκή στήριξη στο Βουκουρέστι.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του PNL και Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, τόνισε μεταξύ άλλων: Με τον κ. Barna “κάναμε επισκόπηση της συμφωνίας στην οποία καταλήξαμε. Καθορίσαμε έναν τρόπο συντονισμού δράσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Συζητήσαμε για την προετοιμασία του Νόμου για τον Προϋπολογισμό και ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη στήριξη στο Κοινοβούλιο του νόμου για την εκλογή των δημάρχων σε δύο γύρους. Επίσης, εξετάσαμε το θέμα των πρόωρων εκλογών και συζητήσαμε για τη βελτίωση της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα στις οργανώσεις μας και τη μη εξαπόλυση επιθέσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματά μας, ενόψει των δημοτικών εκλογών”.

Στο θέμα των πρόωρων εκλογών, την προοπτική επανόδου του στη Ρουμανία και την ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματός του με το USR του Dan Barna αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του (εξωκοινοβουλευτικού κόμματος) PLUS Dacian Cioloș στη συνέντευξη που παραχώρησε στο G4Media.ro.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, ένας τρόπος με τον οποίο δύναται να δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές (σ.σ. τις οποίες και ο ίδιος επιθυμεί) είναι η κυβέρνηση να προωθήσει με δική της ευθύνη (σ.σ. δηλαδή με κυβερνητικά διατάγματα)  μια σειρά από νομοσχέδια

Ο Dacian Cioloș ομολόγησε ότι θα επέστρεφε ευχαρίστως στη χώρα (σ.σ. είναι ευρωβουλευτής) στην περίπτωση που θα του πρότειναν την πρωθυπουργία σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση PNL – Συμμαχίας USR/PLUS. Ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban στα τέλη της εβδομάδος, για να συζητήσουν για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ενδεχόμενη συνεργασία με το PNL στις δημοτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του PLUS υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η στήριξη ενός ανεξάρτητου υποψηφίου όπως ο Nicușor Dan, διότι ο κοινός υποψήφιος της Συμμαχίας USR/PLUS πρέπει να είναι μέλος κόμματος, όπως αναφέρεται στο καταστατικό των δύο κομμάτων./ibna