Την επόμενη εβδομάδα το κοινωνικό μέρισμα

Την επόμενη εβδομάδα το κοινωνικό μέρισμα

Μέσα στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο, αναμένεται να να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Ο πήχης των προσδοκιών από πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραμένει χαμηλά, ο υπουργός Οικονομικών άθροισε χθες από το βήμα της Βουλής σε 637 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα το οποίο έχει ήδη αποδοθεί στην οικονομία και την κοινωνία, ως έξτρα παροχές από το καλοκαίρι και μετά , αλλά οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για δύο «δόσεις» μερίσματος, με το ένα σκέλος να αφορά κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και το άλλο όσους υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν και πάλι μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που αφήνει να καλλιεργηθούν το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Τα δεδομένα και οι προβλέψεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2020 όπως κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, έδειχναν δημοσιονομικό χώρο 437 εκατ. ευρώ, συν ό,τι περισσέψει από το αποθεματικό.

Από αυτά τα λεφτά, όμως, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα εξοφληθούν  παλαιές οφειλές Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί η καθολική ταχυδρομική υπηρεσία των ΕΛΤΑ κόστους 15 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν και τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για «μαξιλάρι ασφαλείας»,  προκύπτει ότι δεν υπάρχει χώρος για παροχές πάνω από 100 εκατ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μείνει τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ στο αποθεματικό.

Ωστόσο, τα έσοδα του Νοεμβρίου ενδέχεται να δώσουν έξτρα χώρο (ή όχι), όπως άλλωστε και η προσπάθεια ασφαλέστερης εκτίμησης για τις τελικές δαπάνες του ΠΔΕ και των υπουργείων.

Συνεπώς, σε περίπτωση που προκύψει σημαντικός επιπλέον χώρος θα μπορούσαν να έχουν κάποια τύχη τα σενάρια εφάπαξ μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Στην αντίθετη περίπτωση το βασικό σενάριο αναφέρει «μετρητά και στο χέρι» για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών./ibna