Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη Macron για συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη

Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη Macron για συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη

Erdogan προς Macron: «Είσαι εγκεφαλικά νεκρός»

Ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε  τηλεφωνικά  με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron,  λίγα λεπτά μετά ο Erdogan σε ομιλία  επιτέθηκε με έντονο τρόπο στον Γάλλο πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέθεσε στον Γάλλο πρόεδρο την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε «αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας με προσβλητικό τρόπο, λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενο συνάντηση τους στο Λονδίνο μαζί με την Angela Merkel και Boris Johnson.

Ο Recep Tayyip Erdogan αρχικά υπενθύμισε τις δηλώσεις του Macron για το ΝΑΤΟ. «Τι λέει; Το NATO λέει είναι εγκεφαλικά νεκρό. Κύριε Macron, απευθύνομαι σε σένα από την Τουρκία. Θα στα πω και στο ΝΑΤΟ. Πρώτα να κάνεις έναν έλεγχο και στον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο.

Ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά αναφέρθηκε και στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας και καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη και επιτέθηκε και πάλι στον Γάλλο πρόεδρο!» Τώρα εμείς με την κυβέρνηση της Λιβύης υπογράψαμε συμφωνία συνεργασία. Και αυτή τη στιγμή η Τουρκία και η Λιβύη είναι εταίροι στη Μεσόγειος. Τι θα πεις τώρα γι᾽ αυτό. Κανένας δεν σε υπολογίζει. Είσαι αρχάριος»

Τώρα εμείς με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης ρίξαμε τις υπογραφές μας. Και αυτή τη στιγμή η Τουρκία και η Λιβύη είναι πλέον εταίροι στη Μεσόγειο. Με αυτή τη συμφωνία φτάσαμε πλέον στο σημείο της συνεργασίας. Τί θα πεις για αυτό; Κανείς δεν σε υπολογίζει. Είσαι ακόμη αρχάριος, αδέξιος. διόρθωσέ το. Αν δεν το κάνεις, οι δουλειές δεν  θα προχωράνε» δήλωσε ο Erdogan.

Πάντως φαίνεται πως η Τουρκία έχει σπεύσει στην  η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας ως  στρατηγική για τα δικά της συμφέροντα κίνηση.

Τον Οκτώβριο η Ελλάδα κύρωσε τις συμφωνίες με τις οποίες παραχωρήθηκαν τα ερευνητικά τεμάχια νοτίως της Κρήτης σε κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η ExxonMobil, η Total και η ελληνική Energean. Αυτή την παραχώρηση οι τούρκοι διπλωμάτες την επεξεργάστηκαν και φαίνεται πως κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν στο ᾽επόμενο βήμα ᾽᾽της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τρίπολη προχωρήσει και καταλήξει σε σημείο καθορισμού συντεταγμένων τότε η Άγκυρα θεωρεί πως θα  αποκτήσει την απαραίτητη νομιμοποίηση αφού θα έχει συμφωνήσει με παράκτια χώρα της Μεσογείου.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα τείχος που θα προκαλεί εμπόδια  στην Ελλάδα για να αναπτύξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αυτές οι συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε το  υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου..

Το Κάιρο κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτήν την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, εν μέσω διεθνών προσπαθειών για να υπάρξει μία συνολική λύση της κρίσης στη Λιβύη κατά τρόπο που να προστατεύεται η ενότητα της χώρας και να αποκαθίστανται οι εθνικοί θεσμοί της.

Η Αίγυπτος που αντέδρασε στην κίνηση της Άγκυρας δεν έχει συμφωνήσει στην θεωρία της ΑΟΖ της Ελλάδος και περιμένει τη συμφωνία της Αθήνας με την Άγκυρα για συγκεκριμένα σημεία./ibna