Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο  

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο  

Με συντονισμένα βήματα η Τουρκία δείχνει να προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.  Από τη μία προετοιμάζει το έδαφος για καθορισμό υφαλοκρηπίδας με την Λιβύη και από την άλλη στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες   και δυτικά της Ρόδου μέχρι και την Κρήτη.

Το βράδυ τη Τετάρτης, ο Recep Tayyip Erdogan, συναντήθηκε με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο της Λιβύης  Fayez al-Saraaj, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα. Ο τούρκος πρόεδρος έφτασε σε μια αρχική συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιων περιοχών με την Λιβύη , ένα βήμα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Altun αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον ᾽᾽καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών᾽᾽, που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε πως “με την Λιβύη έγιναν συνομιλίες και υπογράφηκε συμφωνία που αφορά τον υποθαλάσσιο πλούτο και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο᾽᾽.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, πάντα βέβαια υπό την τουρκική οπτική των γεγονότων.

“Εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου , ή στην ανατολική Μεσόγειο, ή είναι στο Αιγαίο, πάντοτε προστατεύοντας τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο. Υποστηρίζουμε πάντοτε ότι  πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ο δίκαιος διαμοιρασμός του πλούτου εδώ μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο και στα πεδία πέραν της δική μας υφαλοκρηπίδας. Η δική μας θέση είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού συνεργαζόμενοι με όλους σχετικά με την οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που δεν προσεγγίζουν σε αυτό είναι δική τους υπόθεση. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτού του είδους τις συνομιλίες και με άλλες χώρες ενόσω το υπάρχει κατάλληλο έδαφος” ανέφερε ο Cavusoglu.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στις κινήσεις και τις δηλώσεις της Άγκυρας.  ᾽᾽Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών῎ ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των τουρκικών κινήσεων η Τουρκία  κατέθεσε στις 13 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη μια επιστολή και διεκδικεί δικαιώματα δυτικά της Ρόδου!

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Feridun Sinirlioğlu. κατέθεσε την επιστολή που διαφοροποιεί αυτή την επιστολή από τις περισσότερες που είχε στο παρελθόν καταθέσει η Άγκυρα, καθώς  διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ακόμη και δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού και αμφισβητεί όχι μόνο την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων.

Με την επιστολή η  Τουρκία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της να καταθέσει περαιτέρω γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ᾽᾽δυτικά του 28ου μεσημβρινού, οι οποίες εκτείνονται ως τα απώτατα όρια των χωρικών υδάτων νησιών με έναντι ακτές στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν δύνανται να επηρεάσουν ή να αποκόψουν την προβολή της τουρκικής ακτογραμμής ή της υφαλοκρηπίδας᾽᾽.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε και σε αυτές τις θέσεις της Τουρκίας και αναφέρει πως «οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή»./ibna