Τι συζήτησε ο Τσίπρας στο Παρίσι

Τι συζήτησε ο Τσίπρας στο Παρίσι

Σφοδρή κριτική στο ΔΝΤ και η ανάγκη γενναίων αλλαγών στην Ευρώπη

Με την συνάντηση με τον Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty ολοκληρώθηκε το πρωί η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι. Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στην Γαλλική πρωτεύουσα προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Science Po. όπου μίλησε για την κρίση χρέους και την Ελληνική εμπειρία.  Μια ομιλία με καρφιά, προειδοποιήσεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Έναν χρόνο σχεδόν μετά την λήξη του μνημονιακού προγράμματος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας στον απολογισμό των αιτιών και της διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα έβαλε στο στόχαστρο το ΔΝΤ. “Έπαιξε πολιτικά παιχνίδια”, είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας το για τις εξαιρέσεις που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ μίλησε για εμμονές στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας και σκόπιμες απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

Η κριτική του πρώην πρωθυπουργού όμως στράφηκε και στους πολιτικούς “που επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους και εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέος για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών”.

Αναφερόμενος στην συμφωνία για το ελληνικό χρέος που ενεργοποιήθηκε με την λήξη του τρίτου μνημονίου, έκανε λόγο για “μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής θητείας του”. “Η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους  δίνει έναν καθαρό ορίζοντα για χρόνια στην Ελλάδα”.

Κεντρικός στόχος ωστόσο του πρώην πρωθυπουργού είναι η συγκρότηση ενός μετώπου των προοδευτικών πολιτικών και δυνάμεων που θα στηρίξουν τον στόχο μεγάλων μεταρρυθμίσεων και γενναίων αποφάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωζώνης. “Το θέμα του δημόσιου χρέους δεν έχει κλείσει για την Ευρώπη, ειδικά αν δεν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου από την Αθήνα το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν ανοίξει την συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και την αναθεώρηση της Ευρωζώνης. Κάτι που ο Έλληνας πολιτικός επιθυμεί να διατηρήσει στην ατζέντα δημιουργώντας συμμαχίες, ιδίως στις ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία και η Ολλανδία, τις οποίες κάλεσε να προχωρήσουν σε δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Για αυτό τον λόγο αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Olaf Scholz περί κοινής ευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων. Στην ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγής κατεύθυνσης της Ευρωζώνης συμφώνησε και ο Francois Hollande συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνομιλώντας με τον οικονομολόγο Thomas Piketty, επισήμανε ακόμη την ανάγκη αναζωογόνησης της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Υπογράμμισε δε την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να βρουν “ένα κοινό μίνιμουμ πρόγραμμα διεκδικήσεων και δράσης”./ibna