Για εξηγήσεις κάλεσε το Ρουμανικό ΥΠΕΞ τον Ρώσο Πρέσβη για δηλώσεις του κατά της Μαργαρίτας

Για εξηγήσεις κάλεσε το Ρουμανικό ΥΠΕΞ τον Ρώσο Πρέσβη για δηλώσεις του κατά της Μαργαρίτας

O Πρέσβης της Ρωσίας στο Βουκουρέστι Valery Kuzmin (φώτο) κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις, μετά από μια πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία επέκρινε την δήλωση της Θεματοφύλακα του Στέμματος Μαργαρίτα της Ρουμανίας για ομιλία της στην οποία αναφέρθηκε στη Ρωσία.

Η Ρουμανία περιγράφει την δήλωση του Ρώσου Πρέσβη ως “απαράδεκτη”.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ρουμανικού ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu διέταξε να προσκληθεί ο Ρώσος Πρέσβης στη Ρουμανία, Valery Kuzmin προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή, σχετικά με τις πρόσφατες θέσεις της Ρωσικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την ερμηνεία της ιστορίας της Ρουμανίας, σε ομιλία της Αυτού Μεγαλειότητας Μαργαρίτας, Θεματοφύλακα του Στέμματος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς το διπλωματικό σώμα, στις 21 Νοεμβρίου 2019.

Το Ρουμανικό ΥΠΕΞ επεσήμανε «την απαράδεκτη στάση της ρωσικής διπλωματικής αποστολής και τη σημασία της αποφυγής της μη δημιουργικής ρητορικής και της ανάγκης διατήρησης του δημόσιου λόγου μέσα στα όρια των διπλωματικών συνηθειών, προκειμένου να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις διμερείς σχέσεις».

Η Ρουμανική πλευρά επανέλαβε την έκκληση για συζήτηση του ιστορικού παρελθόντος εντός των συγκεκριμένων θεσμικών μορφών. Το ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία των ρεαλιστικών προσεγγίσεων βασισμένων στη συμμόρφωση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των κρατών καθώς και τη σημασία του σεβασμού των αξιών και των συμβόλων του καθενός”.

Η Ρωσική Πρεσβεία ανάρτησε στο Facebook κείμενο με τίτλο: “Σχετικά με τις ιστορικές και γεωπολιτικές φοβίες της Θεματοφύλακα του Στέμματος της Ρουμανίας” δήλωσε ότι “στο πνεύμα των πιο σοβαρών ιστορικών φοβιών που εξακολουθούν να καλλιεργούνται στο “Παλαιό Βασίλειο” [Old Kingdom], και δεν διαφέρουν από τα πρότυπα της δυτικής βιομηχανίας παραγωγής fakenews, η Θεματοφύλακας του Στέμματος αποφάσισε να φορέσει το “μανδύα του στρατηγού της γεωπολιτικής” που δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους της, αλλά τουλάχιστον για το ήμισυ της Ευρασίας και για ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή. Δυστυχώς σε σύγκριση με το μεγαλοπρεπές σχέδιο, τα προτεινόμενα συμπεράσματα και οι συνταγές αποδείχθηκαν οδυνηρά πρωτόγονα”.

Κατά τη διάρκεια της Βασιλικής βραδιάς του διπλωματικού σώματος στις 21 Νοεμβρίου, η Θεματοφύλακας του Στέμματος Μαργαρίτα μίλησε για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και για τις “επιθέσεις της Ρωσίας”, υπενθυμίζοντας τη ρωσική επιθετικότητα στον Εύξεινο Πόντο και σε ορισμένες γειτονικές χώρες όπως η Γεωργία ή η Ουκρανία, τα τελευταία χρόνια.

Σε άρθρο του Ovidiu Nahoi αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της 21ης Νοεμβρίου, η  Α.Μ Μαργαρίτα της Ρουμανίας δήλωσε ότι “Η Ρουμανία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, 80 χρόνια μετά την υπογραφή του συμφώνου Molotov-Ribbentrop, μια οδυνηρή συνθήκη που υπογράφηκε από τις δολοφονικές δικτατορίες του 20ου  αιώνα. Υποστηρίζουμε επίσης, πλήρως, τις τρέχουσες προσπάθειες του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων μας στη Βαλτική: η ασφάλειά τους παραμένει η ασφάλεια μας. Χαιρετίζω επίσης τη συμβολή των συμμάχων μας στην υπεράσπιση της Ρουμανίας. Αλλά αναρωτιέμαι απλά, αν κάνουμε αρκετά, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. ”

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης, ότι τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, η Εθνική Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Μοναρχίας ζήτησε από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis να κηρύξει persona non – grata τον Ρώσο Πρέσβη στο Βουκουρέστι Valery Kuzmin, λόγω της πρόσφατης επίθεσης κατά της Α.Μ Μαργαρίτας της Ρουμανίας./ibna